Nästa artikel
Felaktiga CO2-värden i 2016 års Volkswagen-bilar
Nyheter

Felaktiga CO2-värden i 2016 års Volkswagen-bilar

Publicerad 16 november 2015 (uppdaterad 16 november 2015)
Såväl bensin- som dieselmotorer berörs av felaktigheter i CO2-värden.
430 000 fordon av årsmodell 2016 har felaktiga uppgifter om koldioxid, enligt Volkswagen.
Det var i början av november som Volkswagenkoncernen meddelade att det kunde finnas ”oriktigheter” i uppgifterna om koldioxidnivåer hos 800 000 av deras bilar. Av dessa har man nu identifierat att det rör sig om 430 000 fordon av årsmodell 2016.  Volkswagen har släppt en lista med alla berörda bilar och det rör sig om både bensin- och dieselmotorer på mellan 1-2 liter.

I pressmeddelandet uppmanas kunder gå in på hemsidan och knappa in registreringsnummer för att se om deras bil berörs.

Volkswagen samarbetar med tyska transportmyndigheten KBA för att fastställa nya CO2-siffror.

”Volkswagen-koncernen har utöver detta redan en dialog med respektive lands finansiella- och skattemyndigheter för att säkerställa att de skatter som uppstår i direkt samband med CO2-frågan ska hanteras direkt av Volkswagen-koncernen och inte av kunderna”, står det i pressmeddelandet.

Diskutera: Äger du en bil som berörs av CO2-fusket?

Relaterade dokument

Dessa modeller berörs:

Audi: A1
Seat: Ibiza, Toledo, Leon
Skoda: Fabia, Rapid, Yeti, Octavia, Superb
Volkswagen: Polo, Tiguan, Yetta, Scirocco, Golf, Touran, CC, Passat, Caddy, T6

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-11-16 08:48
Hackenbush

Tur att man inte är berörd av detta men en sak är klart, det blir ingen mer Vag-bil för mig.

#2 • Uppdaterat: 2015-11-16 09:20
VW Polo 2012

Kollade frugans och bin bil. VW Golf GT bensin 2014 ej berörd. Samt VW Golf tsi 125 bensin 2016 ej berörd. Känns ju bra så här långt.

Men till något helt annat, frånsett att GTn är starkare. så har den en mycket trevligare styrning än vår "standard" Golf. GTn har nämligen progressiv styrning med 2,1 rattvarv (Lätt när man kör sakta styvnar när man kör landsväg) , vilket inte är standard på standardGolfen . Den har inte inte progressiv styrning, samt att den har 2,7 rattvarv. Den känns ändå trevlig i styrningen, men inte en chans mot vår GT. Båda bilarna har naturligtvis servostyrning.

#3 • Uppdaterat: 2015-11-16 12:38
LeifV

Jag undrar bara hur VW egentligen fungerar. De drev ju tidigare, och med största kraft, linjen att "Nya bilar är inte påverkade...". Såpass överdrivet starkt (syntes i varenda meddelande, i varenda inkopierat svar i forum etc,) så man nästan redan då började undra om sanningen egentligen var den motsatta.

Jag begrep inte alls detta envetna tjat kring 2016 års modeller, varför fokuserade de inte bara på felet som gällde tidigare årsmodeller utan att säga något alls om gällande?

När nu fusk även med 2016 års modeller uppdagats så ser det inte så snyggt ut...

Något annat VW "tjatat om", och helt irrelevant lyfter fram är något i stil med "Vi vill poängtera att alla bilar är lika säkra som förut..." (som om lite extra NOx allvarligt skulle påverka säkerheten??). Då är det väldigt lätt att börja fundera: Vad vill VW EGENTLIGEN ha sagt med denna formulering? Varför så noggrant ta upp något ingen egentligen ifrågasätter, förrän de börjar tjata om det? Diskussionen handlar ju om avgaser, och i början enbart om äldre modeller?

Att VW's nästa fusk/lögn/bedrägeri de lanserar går ut på något med säkerheten låter inte som någon högoddsare direkt...

Det verkar som om VW's organisation är mer än rutten, så vi har nog inte sett slutet riktigt än. Hoppas dock att nye vd'n Müller snabbt kommer igång med sitt förändringsarbete så att VW återuppstår som något riktigt bra!

Att i dagsläget fundera över att köpa en ny eller beg. VW (Audi/Seat/Skoda) är nog inte det smartaste man kan göra, om sådär 4-5 år bör Müllers arbete med företagskulturen börjat ge resultat i både bilar och kundhantering, och DÅ ser vi förhoppningsvis något riktigt, riktigt bra...

#4 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Just det c k...

Nu fattas det bara att de drabbade VW:s kunderna får bilen tvättad i samband med den något Japaninspirerade
"Den egentligen helt onödiga eftersom det inte är något egentligt fel på bilen men med omtanke om ägarna så görs återkallningen ändå återkallningen",
så är de plötsligt i topp gällande kundrelationer... ;-)

#5 • Uppdaterat: 2015-11-16 14:35
amullo

Jag undrar hur nära VW koncernen kommer till konkurs.
Vis av erfarenhet när ABB råkade ut för amerikanska EPA för ett antal år sedan så var myndigheten väldigt nära att driva det världsomspännande företaget till konkursens brant. Man har fortfarande än idag inte återhämtat sig och har inte heller den dominerande delen av marknaden som man då hade.

Nu kommer det ta lång tid, om ens någonsin, som vi får se liknande massiva insatser på R&D som VW haft.Detta fusk är absolut beklagligt och visar hur viktigt det är att man har kontakt mellan ledning och forskare. Tyvärr innebär nu detta att fokuset kommer ännu mer att flyttas till att tillverkarna "möter lägsta krav", inte ligger i framkant och lovar mer än vad lagen kräver

#6 • Uppdaterat: 2015-11-16 14:45
johafor

@c k
Skillnaden ligger väl i att VW medvetet ljugit för både myndigheter och kunder om deras bilar. När andra tillverkare har återkallat så har det varit fel som tillkommit av misstag.

(Att VW gör premiumbilar är väl också en fråga om både vilka tillverkare som ingår i VW och vad som ska kallas för "premium". Men diskussionen handlar inte om det, det är bara en parantes)

#7 • Uppdaterat: 2015-11-16 15:37
Simon no1

@ milkylainen, Bluffwagen var det bästa på länge :) Klockrent av detta skandalmärke :)

#8 • Uppdaterat: 2015-11-16 17:00
GF

http://teknikensvarld.se/skanska-koper-inte-langre-volkswagen-211979/

#9 • Uppdaterat: 2015-11-16 17:06
GF

http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20151116/volkswagen-kan-kopa-tillbaka-en-del-av-fuskbilarna

#a • Uppdaterat: 2015-11-16 17:11
GF

http://www.aftonbladet.se/bil/article21771873.ab

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.