Nästa artikel
Euro NCAP ska införa krav på fysiska knappar
Nyheter

Euro NCAP ska införa krav på fysiska knappar

Publicerad 2024-03-05 08:23 (uppdaterad 2024-03-05 08:38)
De viktigaste funktionerna i bilen måste styras med fysiska knappar för att uppnå högsta betyg hos Euro NCAP från och med 2026.

Euro NCAP ska införa krav på vissa fysiska knappar i interiören för att få toppbetyget fem stjärnor i krocktestet.

Kravet införs 2026 och innebär att bilarna som testas behöver ha fysiska knappar eller reglage för grundläggande funktioner som blinkers, varningsblinkers, vindrutetorkare, tuta och eCall-funktionen som larmar SOS.

Euro NCAP kan inte kräva att fysiska knappar införs i bilarna, men många biltillverkare vill fortfarande uppnå ett högt betyg hos Euro NCAP.

– Överanvändningen av pekskärmar är ett problem i hela branschen och nästan alla biltillverkare flyttar nyckelfunktioner till en centralt placerad pekskärm. Det kräver att förarna tar ögonen från vägen vilket ökar risken för olyckor som beror på ouppmärksamhet, säger Matthew Avery, chef för Euro NCAP:s strategiska utveckling, till Ars Technica.

De nya kraven skulle innebära att exempelvis Tesla Model 3 inte klarar högsta betyg hos Euro NCAP, eftersom den saknar fysisk blinkersspak. Den har rattknappar för blinkersfunktionen och det är oklart exakt var Euro NCAP kommer dra gränsen för vad som räknas som ett fysiskt reglage.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (59)

  • 2024-03-10 11:07 Gmogmo Visst, det har du…
  • 2024-03-10 09:01 Vissa reglage behöver vara…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.