Nästa artikel
Elbilen Rolls-Royce Spectre får räckvidd på 53 mil
Nyheter

Elbilen Rolls-Royce Spectre får räckvidd på 53 mil

Publicerad 3 december 2023
Rolls-Royce nya elbil Spectre får ingen imponerande räckviddssiffra. Men det behövs heller inte, enligt märket.

Rolls-Royce experimenterade med elbilar redan 2011, men det var först 2022 som märkets första ”serietillverkade” – om uttrycket tillåts – elbil dök upp.

Den heter Spectre och mäter hela 5,45 meter på längden. Modellen väger nästan tre ton och beräknas kosta från 4,4 miljoner kronor. Batteripaketet är på 102 kWh – samma som används i BMW i7, och maximal snabbladdningseffekt är 190 kW.

Nu är även bilens räckviddssiffra officiell. Den ligger på 53 mil enligt WLTP-körcykeln och på knappt 47 mil i amerikanska EPA-körcykeln. Det är kortare än exempelvis Polestar 2 trots att Rolls-Royce Spectre kostar nästan åtta gånger mer.

Men räckvidden kanske är sekundär för köparna som förmodligen vill komma åt Rolls-Royce-arvet snarare än bästa möjliga tekniska specifikationer. Märket uppger också att en genomsnittlig Rolls-Royce-ägare bara kör 500 mil om året.

Tvärt emot vad många kanske tror är Rolls-Royce Spectre relativt aerodynamisk med en luftmotståndskoefficient på 0,25 trots den raka fronten och de stora sidospeglarna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 7 december 2023 TRE ton? Bäst att hålla sig…
  • 4 december 2023 "Fullt tillräcklig" är ju RR…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.