Bild
Nästa artikel
Nyheter

Elbilarna som strular minst: Tesla både bäst och sämst

Publicerad 7 september 2020
I listan över de mest problemfria elbilarna ligger Tesla både i toppen och botten.

Nya bilar är betydligt mer avancerade än för bara några år sedan, och det kan även påverka driftsäkerheten. Med invecklad teknik ökar också risken för irriterande buggar och allvarliga problem.

Men å andra sidan är elbilar betydligt mindre komplexa än bensin- och dieselbilar. Elbilar har färre rörliga delar och komponenter som kan ställa till problem.

Brittiska tidningen What Car har frågat totalt 13 000 bilägare om driftsäkerheten och vad som strulat. Listan innehåller de mest och minst problemfria elbilarna som är upp till fem år gamla.

Lite överraskande är Tesla både bäst och sämst, med ganska stort ”glapp” däremellan. Tesla Model 3 är överlägsen vinnare i listan med ett driftsäkerhetsbetyg på imponerande 99,4 procent.

Vi har tidigare skrivit om de kvalitetsmissar vissa Teslaägare råkat ut för med Model 3 och suven Model Y, men bland de bilägare som svarat på What Car-enkäten är det alltså mycket få Model 3-ägare som klagar på sin bil. De problem som uppstått har med interiören att göra – den typen av problem rapporteras av fem procent av ägarna. Ingen har råkat ut för ett problem som gör att bilen blir stillastående.

Men längst ned i listan finns en annan Tesla, nämligen Model S. Den får ett uselt driftsäkerhetsbetyg på 85,7 procent – betydligt lägre än MG ZS som är näst sämst och hela tio procentenheter sämre än första generationen Nissan Leaf.

Tesla hade en del tidiga kvalitetsproblem med Model S men eftersom bilarna i den här undersökningen är högst fem år gamla borde de vara åtgärdade. Model S-ägarna i undersökningen klagar bland annat på problem med kaross och lack, elektronik, interiör och bromsar.

Hyundai Kona och BMW i3 klarar sig båda bra även om vissa av problemen som uppstod i de två modellerna tog upp till en vecka att åtgärda.

Läs också: Bilarna som strular mest: Volvo och Tesla i botten

Så pålitliga är elbilarna

Elbilar som är upp till fem år gamla.

Bilmodell Betyg
Tesla Model 3 2019– 99.4%
Hyundai Kona Electric 2018– 98.5%
BMW i3 2013– 97.9%
Nissan Leaf 2018– 97.2%
Jaguar I-Pace 2018– 97.0%
Nissan Leaf 2011–2017 95.6%
MG ZS 2019– 89.4%
Tesla Model S 2014– 85.7%

Källa: What Car

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-09-07 20:55
Carl Trefalt

Många Tesla är väl som amerikanska bilar, dåligt ihopsatta.

#2 • 2020-09-07 21:36
Henrik-Andersson

Den dagen journalisterna tar bort ordet "klagar" och ersätter det med "påtalar ett fel" kommer jag att svara på enkäter. Model S-ägarna är antagligen inte gnälligare än andra, de har fått en bil som de anser har fler brister än vad den borde ha (speciellt med tanke på prislappen).

"Model S-ägarna i undersökningen klagar bland annat på problem med kaross och lack, elektronik, interiör och bromsar."

VS

"Model S-ägarna i undersökningen påtalar brister bland annat på kaross och lack, elektronik, interiör och bromsar."

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.