Nästa artikel
Elbilarna ökar kraftigt – diesel fortsätter backa
Nyheter

Elbilarna ökar kraftigt – diesel fortsätter backa

Publicerad 2024-02-21 06:19
Elbilar står nu för fler än en av tio nyregistrerade bilar inom EU. Samtidigt visar Volvo bättre siffror än många andra.

Januari blev en relativt bra månad för nybilsmarknaden inom EU. Antalet nyregistreringar ökade med tolv procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från branschorganisationen Acea.

Elbilarna ökar kraftigt, med nästan 29 procent, och står nu för fler än en av tio nyregistrerade bilar inom EU. Hybridbilar ökade med nästan 24 procent och har en marknadsandel på knappt 29 procent.

Trots storsatsningen på elektrifiering ökade antalet nyregistrerade bensinbilar med fyra procent. 35 procent av alla nya bilar som registreras inom EU är numera bensindrivna vilket dock är en minskning från 38 procent i januari 2023.

Dieselbilarna fortsätter backa. I januari blev minskningen totalt sett inom EU knappt fem procent. Men på vissa marknader har dieselbilarna inte spelat ut sin roll: i Tyskland ökade till exempel registreringen av dieselbilar med fyra procent.

Det är svårt att dra några större slutsatser när det bara gått en månad på året. Men i januari var Volvo Cars en av de tillverkare som ökade mest: antalet nyregistreringar steg med 35 procent jämfört med samma månad i fjol. Det kan jämföras med exempelvis elva procent för Volkswagen och 28 procent för BMW.

Tesla ökade dock mer, med nästan 67 procent.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.