Nästa artikel
Elbilarna med längst räckvidd: Här är vinnarna och förlorarna
Nyheter

Elbilarna med längst räckvidd: Här är vinnarna och förlorarna

Publicerad 2024-06-10 10:29 (uppdaterad 2024-06-11 10:59)
Renault överraskar med längst räckvidd i ett nytt test gjort på norska sommarvägar. Volvo och Volkswagen får däremot bakläxa.

I sommarens räckviddstest av 26 elbilar som anordnas av norska Motor och organisationen NAF var det bara en enda modell som kunde köras längre än den officiella räckviddssiffran enligt WLTP-körcykeln.

Testet körs två gånger om året, en på vintern och en på sommaren. I den här upplagan kördes bilarna på norska vägar i temperaturer på mellan 2,5 och 13 grader och med mycket regn.

Renault Scenic E-Tech överraskar med testets längsta räckvidd: över 56 mil. Men Mini Countryman var den enda som fick längre räckvidd än den officiella WLTP-siffran.

Renault Scenic är ”fintrimmad för räckvidd”, enligt norska organisationen NAF. Bilen är 100 kilo lättare än syskonmodellen Nissan Ariya och har smalare hjul. Foto: Renault

Övriga bilar fick kortare räckvidd än uppgivet och för vissa modeller var tappet stort. Störst avvikelse hade kinesiska Seres 5 med över 24 procent. Även Volkswagen ID.7 och Volvo EX30 får bakläxa med stora avvikelser.

I förra årets sommartest av räckvidden kunde tolv av bilarna köras längre än WLTP-räckviddssiffran, men då var väderförhållandena bättre.

Kia EV9 fick en avvikelse på sex procent mot den officiella räckviddssiffran, men en av förarna körde fel vilket kan ha kostat omkring en mils räckvidd.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (27)

  • 2024-06-12 18:45 Ja och det har även jag…
  • 2024-06-11 09:31 Mr Snoid skrev: Först korar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.