Nästa artikel
Elbilarna billigare för svenska köpare – tack vare Norges elbilspolitik
Nyheter

Elbilarna billigare för svenska köpare – tack vare Norges elbilspolitik

Publicerad 20 april 2020
Elbilspriserna pressas ned på grund av att Norge infört kraftfulla elbilssubventioner, enligt en ny rapport.

Norge har de senaste åren haft en elbilspolitik som inget annat land kommer i närheten av. Elbilsköpare har fått stora subventioner för att få fler att byta till eldrift.

Tack vare subventionerna har Norge en kvarts miljon fler elbilar på vägarna än om subventionerna aldrig hade införts, enligt organisationen DNV GL, som beräknar att Norge hade legat på ungefär samma elbilsandel som Sverige – drygt en procent – utan subventioner.

Och som ett resultat av det har elbilarna även blivit billigare på alla andra marknader, enligt forskaren Sverre Alvik.

– Ny teknologi, som batterier, blir billigare ju fler som tillverkas. Då vill också fler bilköpare i andra länder byta till en elbil. Våra beräkningar visar att de totala koldioxidutsläppen mellan 2010 och 2050 hade blivit 380 miljoner ton större än utan den norska elbilspolitiken, säger han till Aftenposten.

Kritikerna har hävdat att Norges elbilspolitik kostat enormt mycket pengar i förhållande till hur mycket utsläppen sänkts. Varje ton koldioxid som minskas har kostat staten 1 500 norska kronor.

– Men den globala effekten av norsk elbilspolitik är mer än fem gånger större än den nationella effekten. Då får vi inte längre ett ton för 1 500 kronor, utan sex ton mindre utsläpp, säger Sverre Alvik.

Rapporten har tagit hänsyn till elbilarnas större miljöpåverkan när bilen och batteriet tillverkas jämfört med att tillverka en vanlig förbränningsbil.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-04-20 16:37
Raphael

Det är bara att gratulera Norge.

#2 • 2020-04-20 17:57
Grosser

Grattis till oss!

#3 • 2020-04-20 18:29
Arne Nilsson1

Har man gott om pengar kan man lägga dem på vad som helst. Har ni försökt köra bil i Norge? Vackert land med fint asfalterade byvägar. Nöjer man sig med 4 mil i timmen så är det inga problem. Varför tror ni att lastbilar som ska åka söderut från norra Norge tar vägen via Sverige trots att vi har sämre asfalt? Det går dubbelt så fort.

#4 • 2020-04-20 18:51
Henrik-Andersson

Bara att tacka Norge för att de fått igång elbilsproduktionen världen över och som resultat av detta fått ner priserna för oss alla !

Helt off topic : Norge är världens vackraste land, det är både jag och Douglas Adams överens om (Liftarens guide till galaxen)

"Slartibartfast bor och arbetar på planeten Magrathea där man tillverkar just planeter. Till yrket är han designer av kustlinjer. Han är förtjust i fjordar och fick ett pris för sin design av Norge."

#5 • Uppdaterat: 2023-01-17 18:29
Gäst (ej verifierad)

Oljepriset kollapsar – under noll dollar fatet

https://www.svd.se/historiskt-ras-for-oljan--priset-halverat-pa-bara-en-dag

Kanada måste betala för att bli av med den..

#6 • 2020-04-20 21:54
Henrik-Andersson

@Riche

Några som blev rejält knockade på terminerna idag !

"- Sitter du med WTI-kontrakt vid stängning måste du ha någonstans att göra av oljan"

#7 • 2020-04-20 23:10
Axa

Intelli läste uppenbarligen inte artikeln. Om Norges subventioner pressar ner priserna på elbilar på andra marknader, tex i Sverige, så kommer man snart kunna ta bort subventionerna.

#8 • 2020-04-21 07:38
mso 1000

Tack Norge.
Om några år till har jag också kanske råd att köpa elbil och framför allt så kanske det fungerar i Norrland också :)

#9 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Tack Arne Nilson för att du upplyser oss om vedermödan att köra bil i Norge. Tydligen har detta gått mig fullkomligt förbi på mina resor där. Men jag skall försöka kolla på hastighetsmätaren nästa gång.
Men från Norra Norge så är det väl betydligt kortare och framförallt inga fjordar eller bompengar att passera om man kör genom Sverige.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.