Nästa artikel
Elbilar tär på miljön
Nyheter

Elbilar tär på miljön

Publicerad 30 maj 2017 (uppdaterad 30 maj 2017)
Elbilen sägs vara miljövänlig, men tillverkningen av litiumjonbatteriet som sitter i är inte det.
Tillverkningen av litiumjonbatterier till elbilar är en koldioxidbov, visar en ny svensk studie.
Ett av elbilens tunga argument är att den är bättre för miljön än fossilbilar. Men klimatnyttan förtas till viss del i tillverkningen av elbilsbatterier. Det visar en rapport som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort på uppdrag av Energimyndigheten och Trafikverket.

– Elbilar och laddhybridbilar har stora fördelar jämfört med bensin- och dieselbilar, speciellt när det gäller lokala utsläpp och bullernivåer. Men det är också viktigt att titta bakåt och minimera miljöpåverkan i produktionsledet, säger Lisbeth Dahllöf, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

I rapporten har man granskat växthusgasutsläpp och energiförbrukning vid produktion av litiumjonbatterier för lätta fordon. Författarna har räknat ut att en elbil släpper ut 150 till 200 kilo koldioxidekvivalenter per producerad kilowattimme batteri. Det betyder att en elbil med ett 100 kWh-batteri, som exempelvis sitter i Teslas toppversioner av Model S och X, har släppt ut upp till 20 ton koldioxid innan den ens har rullat ur fabriken.

– Resultaten visar att man bör tänka på att inte välja en elbil med större batteri än nödvändigt. För framtiden är det viktigt att produktionen av elbilsbatterier sker så energisnålt som möjligt och med tillförsel av el utan eller med små koldioxidutsläpp, säger Mia Romare, medförfattare till studien.

Forskarna lägger samtidigt in en brasklapp om att siffrorna är baserat på dagens situation och att elbilsbatterier är en teknik i stark utveckling. Siffrorna varierar beroende på batteridesign och det behövs bättre dataunderlag från tillverkarna för mer exakta kalkyler.
 
Diskutera: Vad tycker du om forskningsrapporten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2017-05-30 11:03
Hackenbush

Det är just detta som blir så fel. Alla hyllar de obefintliga utsläppen på elbilarna men man tänker inte på att tillverkningen är miljövidrig.

Kanske detta kan bättras framöver med mindre och bättre batteridesign.

#2 • Uppdaterat: 2017-05-30 11:08
Saabium

Hur man än vänder sig har man ändan bak. Och all konsumtion tär på jorden, det är den som måste ned, för vi kan inte långsiktigt konsumera "två jordklot" per år i den rika delen av världen. Detta oavsett om det är elbilar eller bensinbilar, eller något annat.

#3 • 2017-05-30 11:10
Mattse

@Partikel: Det är betydligt enklare, lättare och billigare att rena utsläppen storskaligt vid en skorsten än lokalt vid ett avgasrör. Biltillverkarna själva hävdar att de inte kan nå utsläppsnivåer med diesel framöver då avgasrening i bilen skulle bli allt för dyr och kosta upp till en fjärdedel av bilens totala kostnad.

#4 • 2017-05-30 11:43
Reverend Benny

Sen finns det ju olika sätt att se på miljön, det finns ju närmiljö och vad som är skadligt direkt och indirekt för människan.
Direkt skadligt är det ju att bo i en storstad där det är mkt trafik, och det finns ju många länder där det är stora problem med just utsläpp lokalt och människors hälsa.
Sen har vi ju klimatet, men där finns det ju 2 läger just nu där vissa tror på att koldioxid påverkar klimatet och andra som inte gör det.

Om man nu inte tror på klimatförändringar som skapas av människan så borde det ju denna nyhet spela mindre roll och de som inte tror att det förändras borde vara för elbilar då det lokala utsläppet blir mindre.

#5 • 2017-05-30 12:03
Styggavargen

Bilarna skall laddas också, elen som tillverkas för detta är inte fullt utsläppsfri. Bilen som transportmedel kanske måste ifrågasättas? Många gånger körd bilar med en person, så att transportera personer med så mycket vikt inblandat är väldigt ineffektivt.

#6 • 2017-05-30 12:06
TonyV

Elbilen är ändå vinnaren i miljömatchen hur man än vrider och vänder på mätningarna och påståendena.
- Den lokala miljön blir helt utsläppsfri
Se på svt play, Korrespondenterna. Till Sista Andetaget -
https://www.svtplay.se/video/13356264/korrespondenterna/korrespondenterna-sasong-18-avsnitt-6?start=auto&tab=senaste
Den som efter att ha sett detta och antigen inte tror på påståedena eller inte bryr sig måste nog vara helt känslokall.
Ursäkta uttrycket men det är bara så.

- Tillverkningen av batterier kan ske mer miljövänligt, metallerna kan utvinnas mer miljövänligt än vad de kanske gjorts hittils.
Teslas första batterifabrik drivs helt Co2- neutralt, de producerar all sin energi själv lokalt.

Största majoriteten skulle redan idag med dagens elbilar (inte tesla) klara sig med eldrift till 95% av sin körning utan räckvidds ångest. Åker man längre kan man de få resor stanna upp och ladda på snabbladdare. Inga problem.

#7 • 2017-05-30 12:16
pinjong

Framtidens CO2-beskattning får väl ta sikte på hela bilens livscykel då istället för de direkta utsläppen. Då får vi bilar som totalt sett är lågt belastande på vårt arma jordklot. Hållbart producerad el borde premieras om man kan komma fram till vad som är hållbart. Inte helt självklart.

#8 • 2017-05-30 12:49
EnannanRobban

Så här bra blir en artikel när man klipper den lagom lång. Om man läser mer än det Maria har lagt in så framgår det att i exemplet ovan så är Teslabatteriet tillverkat och beräknat utifrån en elmix som består av 50-70% fossilt framtagen el. Teslas batterifabrik är självförsörjande på el... Whoops!

#9 • 2017-05-30 13:03
Hackenbush

Ja, vi hoppas alla att Miljöpartiet vinner nästa val.

#a • 2017-05-30 13:07
L. Mäkinen

Den planerade batterifabriken här i vårt närområde ställer krav på tillgång till "ren" el.
Självklart ska man inte ha ett batteripack för att nå hela Europa i en shoppingbil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.