Bild
Nästa artikel
Einride visar ny ellastbil som kan köra själv på motorväg

Einride visar ny ellastbil som kan köra själv på motorväg

Nyheter

Svenska uppstickaren Einride vill utmana de stora lastbilstillverkarna.

Det har dykt upp flera nystartade lastbilstillverkare som vill utmana stora jättar som Scania och Volvo. Vi har till exempel skrivit om Volta Zero med en räckvidd på 20 mil som kunderna prenumererar på istället för att köpa.

En annan uppstickare, svenska Einride, visar nu upp en ny generation av företagets hyttlösa lastbilsmodell som är helt självkörande.

Einrides nya ellastbil kommer i fyra olika versioner med olika grad av självkörning, från att enbart klara av inhängnade områden i högst 30 km/tim till att klara av motorvägskörning i 85 km/tim. Två av modellerna går att beställa nu och de två andra dyker upp 2023.

Jämfört med en konventionell, dieseldriven lastbil räknar Einride med att kunderna kan spara 60 procent av kostnaden samtidigt som utsläppen minskar med 90 procent.

Kunderna prenumererar på bilen vilket kostar mellan 18 000 och 22 500 dollar per månad. I priset ingår tillgång till Einrides så kallade ”mobilitetsplattform” för att koordinera och köra bilarna.

Läs också: Nu rullar förarlös lastbil på svensk väg

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-10-08 20:41

Vilken fruktansvärt tråkig presentationsvideo. Någon som orkat se hela? Inte jag i alla fall. Så här kan man bara inte introducera en ny produkt. Intresset faller platt till noll-nivå på några få minuter.

#2
2020-10-09 07:17

Typiskt svenskt bara!

Otroligt duktiga ingenjörer som alltid om man ser tillbaks på historien, T.ex. Håkan Lans uppfann datormusen, datorgrafiken, etc.
Företaget Micronic som var tidiga med tillverkning av platta skärmar med sk. maskritare:
- Vi har i princip 100 procent av världsmarknaden för utrustning som används för att tillverka lcd-masker, säger Kjell Bohlin, teknikchef på Micronic Laser System. Dom såldes väl ut sedan till japanarna....

Bara för att ta något axplock där vi inte lyckats att tjäna pengar på teknologin på grund av att Svenskar SUGER på att tjäna pengar på sin teknologi och andra länders företag tjänar pengar på svenska innovatörer.
Hoppas att Einride blir ett modernt Svenskt undantag och att det går bra för dom.

#3
2020-10-09 13:33

Tror inte alls att svenskar är dåliga på att tjäna pengar på sin teknologi, Spotify och Skype är ju exempel på Svensk teknik som gått bra. Men när man går från att vara en ensam innovatör till att vilja expandera sitt företag så kan det ju kännas jobbigt med höga arbetsgivaravgifter, kollektivavtal och stelbenta regler för arbetskraftsinvandring. Det är riktigt dyrt att anställa folk i Sverige. För den anställde finns det uppenbara fördelar med LAS och kollektivavtal, men det är definitivt hämmande för små företag som vill expandera. Spotify har ju till exempel förlorat många duktiga ingenjörer som arbetskraftsinvandrat till Sverige på grund av de missat att betala försäkring i någon månad.

#4
2020-10-09 16:40

Kan man tillåta självkörande lastbilar och bussar? Det kan gå snett.

#5
2020-10-09 18:47

Carl: Då är det bäst att göra en hjulinställning så det går rakt igen! ;)

#6
2020-10-09 21:54

Datorn i lastbilen kan balla ur.

#7
2020-10-09 23:41

Carl: Du menar precis som en människa kan balla ur? För några år sen blev jag helt plötsligt omkörd av en bil i diket som for vidare upp och fastnade i viltstängslet som tur var istället för hårda träd, det visade sig när jag stannade vara en man som tuppat av, han vaknade till när jag vred av bilmotorn som rusade och fattade ingenting av vad som hänt......

#8
2020-10-10 10:25

Ja.

#9
2020-10-11 17:02

vad är en dator? Hur många CPUer hur mycket minne, lagring osv..? var ligger alla delar utspridda någonstans Luleå Stockholm i molnet kan i praktiken kan ligga överallt tuff fråga..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.