Nästa artikel
Efter Vi Bilägares test: Volvo ändrar sig om Recharge-däcken
Nyheter

Efter Vi Bilägares test: Volvo ändrar sig om Recharge-däcken

Publicerad 1 mars 2023 (uppdaterad 2 mars 2023)
Hård kritik har fått Volvo att återinföra sommardäck som standard på alla nya bilar från och med modellår 2025. Men året runt-däcken som kallas Recharge-däck finns fortfarande kvar som tillval.

Volvos besked för drygt två år sedan att satsa på så kallade ”Recharge-däck” fick stor uppmärksamhet. Många reagerade på beskedet om däcken som är specialanpassade för Volvos laddbara bilar.

– Det går helt på tvärs mot Volvos säkerhetstänk, sa Vi Bilägares däckexpert Nils Svärd.

Den här typen av året runt-däck fungerar generellt sett sämre på sommaren än vanliga sommardäck, och samtidigt sämre än vanliga vinterdäck på vintern. När Vi Bilägare gjorde en jämförelse mellan Volvos Recharge-däck och traditionella sommar- och vinterdäck blev resultatet inget vidare.

”Vi tycker att den som kör Volvo, oavsett om man hyr eller köper, förtjänar större säkerhetsmarginaler – både på snö och asfalt”, blev domen i artikeln som du kan läsa här.

Volvo har förtydligat att riktiga vinterdäck är att föredra vid vinterväglag men påpekade också att året runt-däcket är det bästa alternativet sett över årets samtliga årstider. Men ska bilägaren ändå skifta hjul efter säsong försvinner hela poängen med ett året runt-däck.

Nu har Volvo ändrat upplägg i vilka däckrekommendationer som bilköparna får. Det bekräftar Magnus Holst på Volvo Cars pr- och kommunikationsavdelning för Vi Bilägare.

– Vi har under de år vi erbjudit dessa däck som standard kontinuerligt utvärderat den feedback vi fått från våra kunder och har sett att vi inte nått fram med våra rekommendationer kring däcken, säger han och poängterar att Volvo ”alltid är öppna för konstruktiv feedback”.

Från och med modellår 2025 har alla nya Volvobilar i Europa sommardäck som standard. Däremot kommer Recharge-däcken finnas kvar som tillval från fabriken, och vanliga vinterdäck säljs separat som tillbehör.

Ingen Volvomodell som säljs i Sverige kommer därmed ha Recharge-däck om inte köparen aktivt kryssat i den rutan, men de finns alltså kvar i utbudet för den som vill.

– Vi står fortfarande bakom vår tidigare kommunicerade bedömning av de året runt-däck vi har i vårt erbjudande – att de är ett utmärkt alternativ som presterar väl i ett brett spektrum av vägförhållanden. Vinterdäck kommer fortsätta att erbjudas som tillbehör eftersom de alltid är det säkraste alternativet för isiga eller snöiga förhållanden, säger Magnus Holst.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (15)

  • 4 mars 2023 Synd. Jag hade klarat mig…
  • 3 mars 2023 Ett PR fiasko som kommer gå…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.