Bild
Nästa artikel
Nyheter

Efter KUK-missen: Nu får ägarna byta skylt gratis

Publicerad 27 september 2021 (uppdaterad 27 september 2021)
Nya bilar med fula ord. Foto: privat
900 nya bilar fick ”KUK” på registreringsskylten i Finland.

En miss hos finska myndigheter har gjort att 900 nya bilar fått registreringsskyltar som det står ”KUK” på – vilket har roat många svenskspråkiga i landet. 

”Bokstavskombinationen KUK på registerskyltar har på förekommen anledning inte använts tidigare i Finland. Men efter en miss hos myndigheten kör många nya kukbilar på våra vägar”, skriver den svenskspråkiga tidningen Hufvudstadsbladet.

Jarkko Pudas, chef för bilregistreringen vid Transport- och kommunikationsverket, säger till HBL att de nya KUK-skyltarna beror på ett mänskligt misstag vid myndigheten.
– Efter att vi lät tillverka ett parti med 900 KUK-registernummer började vi få respons om saken. Största delen av partiet från i somras hann vi dra in, men en del av bilarna registrerades med bokstavskombinationen i fråga. I framtiden måste vi se till att motsvarande misstag inte upprepar sig, säger han.

Bilägare som inte vill köra omkring med könsord på sina bilar ska kunna få nya registreringsskyltar utan kostnad.

Det finska Transport- och kommunikationsverket har ingen lista över förbjudna bokstavskombinationer. Transportstyrelsen i Sverige har däremot en omfattande sådan. Här i landet är regeln att kombinationer som kan missförstås eller väcka anstöt inte är tillåtna. 

Några exempel på sådana är ARG, FAN, HOR, FUL, DUM, SEX, BAJ och TOA.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 29 september 2021 När KKK kom på svenska…
  • 28 september 2021 hx30 - fast x i ditt exempel…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.