Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Genomtänkta regnummer?

Publicerad 26 juni 2019 (uppdaterad 26 juni 2019)
Illustration: Johan Isaksson.
"I nya kombinationerna av bokstäver och siffror är bokstaven S och siffran 5 är alltför lika. Har man verkligen tänkt klart?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
I mitt jobb hanterar jag registreringsnummer och undrar om man verkligen tänkt klart när nya kombinationerna av bokstäver och siffror godkändes. Bokstaven S och siffran 5 är alltför lika, likadant B och 8.
”Jönköping”

Svar:
Att vissa bokstäver och siffror liknar varandra är vi medvetna om och hade med i bedömningen när vi tog fram förslaget på utformning av ny registreringsnummerstruktur. Vi gjorde en analys av vilka bokstäver och siffror som skulle orsaka störst problem. Därför valde vi att ta bort bokstaven O som 6:e tecken på de nya skyltarna eftersom den är svårast att särskilja. Att B och 8 liknar varandra på avstånd är vi medvetna om.
När de nya registreringsnumren skulle utformas hade vi några utgångsparametrar att utgå ifrån. En var att de skulle ha sex tecken vilket innebar att hur vi än gjorde skulle det uppstå problem med att tolka skillnaden mellan bokstäver och siffror. Den struktur som vi slutligen valde är den som har de mesta fördelarna jämfört med andra alternativ.
Problemet att tolka om det är en 8:a eller ett B är främst något för det mänskliga ögat. I takt med att fler av dessa skyltar kommer ut förväntar vi oss att man i fall av osäkerhet väljer att kontrollera båda alternativen. Kameror för hastighetskontroll, trängselpassager etcetera klarar av att tolka skillnaden utan problem.
2014 införde vi ett nytt typsnitt på registreringsskyltarna. Tanken med det var bland annat att det skulle bli tydligare skillnader mellan bokstäver och siffror. Bland annat fick bokstaven O och siffran 0 olika utseende vilket de inte haft tidigare.
Att ta bort flera bokstäver på grund av förväxlingsrisken bedömde vi inte som ett bra alternativ eftersom varje bokstav som tas bort innebär cirka en miljon färre kombinationer och syftet var att skapa många nya kombinationer.
Christofer Kärrdahl, Transportstyrelsen

Diskutera: Vad tycker du om de nya registreringsskyltarna?


 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2019-06-26 08:30
Hackenbush

Har själv de nya registreringsskyltarna och de funkar väl bra. Har inga speciella kommentarer till detta. Är inte svårare att lära sig än de gamla skyltarna.

#2 • 2019-06-26 08:50
Bilräven

Ett enkelt sätt att särskilja är att göra siffror i t.ex rött och behålla bokstäverna svarta.. Men som bilägare vet man ju vilket registrerings nr. man har, så varför bry sig, det är väl bara "annat folk" som ev. kan få problem - typ poliser och parkeringsvakter.

#3 • 2019-06-26 09:01
Styggavargen

Inför QR kod istället...

#4 • 2019-06-26 09:28
LennartJ

Det är märkligt, att det alltid finns de som skall klaga. Oavsett vad det gäller.
Att de klara sig i livet. Träna med lite hjärngympa och läs litteratur istället för att klaga.

#5 • 2019-06-26 09:56
Henrik M

Jag har S längst bak i mitt nya reg-nummer, hur tydligt som helst att det är ett S och ingen 5:a.

#6 • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Placeringen av tecken visar om det är siffra eller bokstav (5:e eller 6:e) Så nya skyltar kan inte förväxlas med varandra utan kan förväxlas med dem gamla. Risken med hänsyn till möjliga kombinationer är 1 på flera hundratusen eller miljön. Sen har vi bilarnas modell och färg och årsmodell som minskar risken för förväxling till omöjligt. Skitiga och oläsbara skyltar är större problem.

#7 • 2019-06-26 18:26
Saabium

Sjukt dåligt system som infördes. Många skyltar är för lätta att förväxla nu. Det enda raka hade varit att bita i det sura äpplet och lägga till en siffra på alla skyltar. Visst det kostar, men det hade blivit bättre i längden. Se det som en investering för framtiden.

#8 • 2019-06-27 06:23
Tjalle

Vad tror ni om: TOO017 ? Skillnaden mellan O och 0 är mindre på skylten.

#9 • 2019-08-15 00:22
puttis

Ni som har problem med att läsa skyltar, vad har ni för jobb och på vilket sätt är det ett problem i er vardag?

Tjalle
Det jag tror är att bilen har en årsskatt på 13 359,- vilket är helt sinnessjukt och en klart värre problem än regskylten

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.