Bild
Nästa artikel
Efter granskningen: Bilbesiktning kan regleras igen

Efter granskningen: Bilbesiktning kan regleras igen

Nyheter

Regeringen utesluter inte att besiktningsbranschen återigen kan regleras, efter Riksrevisionens granskning.

Ett av målen med att skrota monopolet på bilbesiktning var att priserna för bilägarna skulle minska när konkurrensen ökade. Det hävdade den dåvarande regeringen.

Det visade sig dock vara ett argument som inte stämde. En ny granskning som Riksrevisionen gjort visar att priset på bilbesiktning ökat med 59 procent mellan 2010 och 2019, samtidigt som konsumentprisindex bara ökat med tio procent.

Rapporten visar samtidigt att flexibiliteten och valfriheten ökat för många bilägare, bland annat när det gäller hur snabbt det går att få tid för besiktning. Men den förändringen märks inte av lika tydligt på landsbygden.

Efter granskningen öppnar den nuvarande regeringen för att återigen reglera besiktningsbranschen – ”om inte marknaden kan säkerställa behoven”, som infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) uttrycker sig.

Han kallar bilbesiktning för en viktig samhällsservice som ska finnas för alla medborgare, även på landsbygden.

– Vi fick rätt i stora delar, det här är ett marknadsmisslyckande. Även om tillgängligheten har ökat, vilket bra, så har vi haft en kraftig prisuppgång, säger Tomas Eneroth till TT.

Läs också: Dyrare besiktning – trots regeringens löfte

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.