Nästa artikel
Efter avregleringen – nu kan besiktningen regleras igen
Nyheter

Efter avregleringen – nu kan besiktningen regleras igen

Publicerad 5 september 2022
Socialdemokraterna går till val på att återigen reglera besiktningsbranschen.

Det har gått tolv år sedan den svenska besiktningsmarknaden avreglerades. Det öppnade upp för många nya företag att ge sig in i branschen.

En genomgång som Vi Bilägare gjorde för två år sedan visade dock att besiktningen i vissa fall blivit dubbelt så dyr på vissa ställen, trots löften om att den skulle bli billigare – något som också Riksrevisionen kritiserat. På en del orter har besiktningsstationen dessutom lagts ned vilket ökat restiden till närmaste station.

Nu öppnar Socialdemokraterna för att återreglera besiktningen om de vinner valet. Enligt partiet har flera stationer lagts ned och avståndet till närmaste bilbesiktning ökat med över en mil i glesbefolkade kommuner.

– Det är fullständigt orimligt att människor ska behöva åka mer än tio mil för att besiktiga sin bil. Människor måste kunna lita på att nödvändig samhällsservice finns i hela landet, här är det tydligt att marknaden har misslyckats, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Planen verkar inte vara att enbart Svensk Bilprovning ska få bedriva besiktning, som tidigare, utan att reglera dagens besiktningsmarknad så att det också bedrivs verksamhet i glesbygden.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (38)

  • 11 september 2022 Själv tycker jag det var…
  • 11 september 2022 Henrik - jag gnäller inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.