Nästa artikel
Dystra beskedet: Chippbristen fortsätter nästa år
Nyheter

Dystra beskedet: Chippbristen fortsätter nästa år

Publicerad 21 december 2022
Bristen på halvledare som plågat bilbranschen länge ser inte ut att få någon lösning under nästa år. Det dröjer förmodligen till 2024, skriver Financial Times.

Chippbristen har ställt till enorma problem i leveranskedjorna. Många biltillverkare dras med långa leveranstider och de bilar som byggs kan sakna vissa utrustningsalternativ som exempelvis avancerade strålkastare eller döda vinkeln-varning.

Den svåra bristen på halvledare ser heller inte ut att få någon lösning under 2023 utan det dröjer förmodligen till 2024, skriver Financial Times.

Biltillverkarna drog ned kraftigt på beställningarna av halvledare i samband med pandemin. Men när vaccinen dök upp och efterfrågan på bilar ökade hade biltillverkarna hamnat långt ned i prioriteringsordningen hos chipptillverkarna.

Flera stora chipptillverkare planerar nu att öka produktionskapaciteten, men det är inte gjort över en natt. Enligt Hassane El-Khoury, chef för chipptillverkaren Onsemi, har företaget redan sålt slut på halvledare åtminstone till slutet av 2023.

– Vi kommer öka produktionskapaciteten varje kvartal och varje månad under 2023 för att möta efterfrågan från kunderna, säger han till tidningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 21 december 2022 Ingen har tänkt till här,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.