Nästa artikel
Dörrarna fryser fast på Nissan Juke
Nyheter

Dörrarna fryser fast på Nissan Juke

Publicerad 15 december 2011 (uppdaterad 16 december 2011)
Framdörrarna på Nissan Juke riskerar att frysa fast i vinter. Omkring tusen svenska bilägare kommer att kontaktas för åtgärd.

Dörrarna på Nissan Juke är inte tillräckligt täta. Vatten kan samlas i låsen och vid kallt väder frysa fast dörrarna så att de inte längre kan öppnas eller stängas.

Totalt omfattas 118 000 exemplar över hela världen, varav drygt 1 000 i Sverige. Bilarna är tillverkade före 22 mars 2011.

”Detta är ingen säkerhetskampanj utan en servicekampanj – åtgärden görs alltså nästa gång bilen är inne på verkstad för annan åtgärd eller service enligt ordinarie schema”, skriver Jenny Spets Wojarski, kommunikationschef på Nissan Nordic Sverige, i ett mejl till Vi Bilägare.

För att uppmärksamma ägarna om problemet kommer Nissan att gå ut med information via brev. Väl på verkstad får bilarna extra tätningsmedel kring dörrlåsen, en åtgärd som enligt Nissan tar ungefär 1,5 timme. Åtgärden är kostnadsfri.

Diskutera: Vad tycker du om Nissans åtgärd?

SLÄPET WOBBLAR: BROMSA!

Släpet som hänger på kroken börjar kasta sig i sidled. Då finns en utväg och en sak man absolut inte ska göra.

– Det finns bara ett recept och det är att ta ned farten. Det finns en myt som säger att man ska gasa sig ur en sådan situation men det är fullständigt livsfarligt, säger Per Åkerblom på chassitillverkaren Al-Ko.

Släp med centralt placerade axlar har en ”kritisk hastighet” som beror på släpets och dragbilens konstruktion, hur de passar ihop, vikten, lastfördelningen och däcken.

– Har man kommit upp till den kritiska hastigheten har släpet inte längre någon egen stabilitet. Om man då accelererar kommer pendlingen inte att stoppa utan bara öka i storlek. Då är risken att släpet slår runt och drar med sig bilen, säger Per Åkerblom och konstaterar:

– Eftersom man aldrig kan veta säkert om släpet uppnått sin kritiska hastighet ska man absolut inte försöka gasa. Det är alltid bättre att bromsa. Om situationen tillåter ska man ta ned hastigheten mjukt men bestämt.

För att undvika wobbling finns en grundregel.

– Det är att lasta släpet så nära mitten som möjligt. Det är ganska logiskt om man tänker efter. Om vikten finns långt ut på släpet blir det mer schvung på det hela.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2011-12-15 12:28
Oomkullrunkelig

Kanske en bra bil, men så hemskt ful!

#2 • 2011-12-15 12:37
erito

Vintern sätter P för Juke = PJuke

(den är ju fruktansvärt ful i verkligheten)

:)

#3 • 2011-12-15 12:39
KK_1

Min Qashqai från 2007 har haft problem med att regnvatten kommer in i dörrarna och blir stående där tills man öppnar dörren. Så vatten i dörrarna är inget nytt problem. Men låsen fungerar i alla fall.

#4 • 2011-12-15 13:25
hultarn

Bra!
Då slipper man se eländet ute på vägarna och slipper bli störd av den vanvettiga designen.

Har aldrig gillat Juck, Pjuke, Joke... eller vad den nu heter.

#5 • 2011-12-15 18:54
ToLo

Tvärtom så tycker jag denna bil är udda på ett rätt coolt sätt. Till skillnad från andra helt misslyckade format som Fiat Multipla exempelvis.

#6 • 2011-12-15 19:04
Gösta_L

Nissan Juke har uppenbarligen sina bra sidor.
TAWA (Texas Auto Writers Association) utsåg denna modell till "CUV of Texas" förra året.

Dock är säkerligen denna modell, likt de flesta andra, konstruerade för ett varmare klimat än Norden. Vilket är orsaken till problem av typen beskrivet i artikeln.

Se bara på BMW som länge har haft ett konstruktionsfel på i stort sett samtliga sina motorer som gör att vevhusventilationen fryser.
Ett välkänt problem bland bilister och verkstäderna i den norra delen av Sverige.
Även VAG har liknande problem. Men bilarna går säkert jättebra och driftsäkert i Tyskland och andra länder med "tropiskt" klimat.
Dock lämpar de sig sämre för Nordiskt klimat.

#7 • 2011-12-15 22:29
Pender

Smaken är olika. Jag tycker det fulaste är alla bilar som ser ut som varandra. T.ex. alla sju blåkopierade mellanklasskombi (typ 508,V60). Som var och en vore snygga ensamma. Heder åt Nissan, som vågar erbjuda nåt eget. Och heder åt de som vågar köpa.

#8 • 2011-12-15 22:43
Roger Skagerström

Hade jag haft en så hade den varit brun. Den hade hetat Pumpa.Jag hade nog kanske satt faste en svans i baktorkaren, och glatt mig åt att den var igenfrusen så jag inte kom in i den :p

#9 • 2011-12-15 23:56
Pender

Största säljproblemet i Sverige med Juke är nog att dom inte brytt sej om att få den miljöbilsklassad.

#a • 2011-12-16 06:47
Roy J

Elegant? Absolut inte. Vacker? Nej! Gullig? Det är synd att påstå. Cool? Ja, faktiskt. Och definitivt ingen räddhågad trendföljare.
Frusen? Dessvärre.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.