Bild
Nästa artikel

"Det värsta jag någonsin läst i Vi Bilägare"

Nyheter

Johan Norbergs senaste krönika har väckt starka reaktioner hos Anders Slätis, som har varit produktutvecklare för barn i bil-säkerhetssystem på Akta. Här kan du läsa kritiken mot krönikan.

Hej kära redaktion.

Det var det värsta jag någonsin läst i Vi Bilägare, Johan Norbergs  "Man måste ha egen koll också"

De råd Johan kommer med för att få rum med gitarrerna är livsfarliga. Johan har ingen koll! Inte ansvarig utgivare heller!

At sätta 3,5 åringen på en packe blöjor och en skötväska kan vid en krock leda till att barnet glider ner i bältet och får diagonaldelen av bilbältet över halsen, så att det tar upp all last. Barnet riskerar en "hangmans luxation" dvs en isärdragning av kotorna med en totalförlamning eller död.

Sen ironiserar Johan om en stackars okunnig kvinna innan han kommer med nästa livsfarliga råd.

Han tänker tydligen sätta på sig (eller hustrun?) bilbältet och sedan utanpå det ha babyn i en babybjörn-sele .

Hjälp! Det kan inte gå annat än illa också vid en olycka i låg fart. Det troliga är att babyns nacke knäcks, antingen barnet sitter framåt ellerbakåtvänt. Det är ju därför man har babyskydd-bakåtvända bilbarnstolar. Redan vid en hård inbromsning riskerar babyn att få samma isärdragning av nackkotorna, men åtföljande död eller totalförlamning.

Bortsett från detta så är det inte säkert att sömmarna till selen klarar en krockbelastning. Dessutom, om bilen har krockkudde så riskerar man att barnet slås ihjäl av krockkkudden. Även utan kudde så riskerar barnet att klämmas mot instrumentbrädan.

Att man i flygplan låter föräldrar spänna fast barnet i ett extra bälte är inget skydd för barnet, det kläms ihjäl. Det är för att inte barnet ska flyga iväg och skada någon annan!


Jag har varit produktutvecklare för barn i bil säkerhetssystem på Akta. Där gjorde vi åtskilliga krockprov i vår egen krockbana. Jag har  också jobbat på bilprovningen.

En av de mindre hemskheterna med råden är att de är olagliga.

Mitt råd till er på Vi Bilägare är att omedelbart gå ut med en rättelse på detta. Ni kan inte vänta till nästa nummer! Tänk om någon annan läser detta och ni avslöjas med denna hemska okunskap.

MVH

Anders Slätis
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.