Nästa artikel
Det här hände på Teslas AI Day – ska bygga "snäll" människorobot
Nyheter

Det här hände på Teslas AI Day – ska bygga "snäll" människorobot

Publicerad 20 augusti 2021 (uppdaterad 23 augusti 2021)
På torsdagen arrangerade Tesla ett event för att visa upp sina framsteg inom artificiell intelligens. Det mest intressanta var kanske roboten som ska hjälpa till med tråkiga uppgifter – och som för säkerhets skull är byggd för att kunna övermannas av en människa.

Tesla omnämns oftast i rollen som biltillverkare. Men vd:n Elon Musk vill att företaget ska ses som ”mycket mer än ett elbilsföretag”. Under eventet AI Day, vars syfte var att lyfta företagets framsteg inom artificiell intelligens och locka fler programmerare till företaget, presenterade de en rad nyheter.

 

En Tesla på två ben

Tesla vill inte bara använda AI för att få sina bilar att köra själva – de har också planer på att den avancerade tekniken ska utgöra hjärnan i en människoliknande robot. Tanken verkar vara att humanoiden ska vara en slags mekanisk slav. Enligt Elon Musk ska den kunna hjälpa människor med saker som är ”farliga, repetitiva eller tråkiga”. Man ska till exempel kunna skicka den för att handla mat, eller andra saker som ”människor tycker om minst att göra”.

En prototyp av roboten, som kallas Tesla Bot, ska vara klar nästa år. Den ska vara 160 centimeter lång, väga 54 kilo, kunna småspringa i 8 km/h och kunna lyfta 70 kilo. I stället för ansikte ska den ha en skärm där viktig information ska visas.

Elon Musk sa att roboten ”naturligtvis är avsedd för att vara vänlig och för att navigera i en värld gjord för människor”. I det fall roboten en dag skulle bestämma sig för att inte vara vänlig längre lovade Musk att den ska byggas så att man ”på mekanisk och fysisk nivå kan springa ifrån den och förmodligen övermanna den”. Ingen grund till oro här, alltså.

 

Ett eget superchip

Teslas AI-dag inkluderade också presentationen av deras internt utvecklade datorchip kallat D1. Det ska användas i företagets superdator vid namn Dojo, som ska träna upp de så kallade neurala nätverken som utgör hjärnan i de självkörande bilarna.

Superdatorn ska enligt uppgift vara fyra gånger snabbare än andra datorsystem på att processa de stora mängder data som bilarnas kamerabaserade autopilotsystem genererar. Dojo-datorn ska vara färdig för bruk nästa år, och det kan enligt Elon Musk även bli aktuellt att hyra ut tekniken till konkurrenter.

Att bygga chip internt är ett sätt att komma runt problem orsakade av den globala bristen på halvledare. I och med att Tesla skriver sin egen mjukvara har de också kunnat byta ut vissa bristkomponenter och anpassa koden – även om företaget trots det har drabbats av förseningar.

Tesla pratade också om framsteg de gjort med sin självkörningsmjukvara och visade en rad videor där de liknade datorsystemen vid hur mänskliga hjärnor fungerar.

Trots namnet är Teslas så kallade Full Self Driving-system fortfarande långt från att vara helt självkörande. Teslas AI-dag skuggades också av ett orosmoln – amerikanska myndigheter meddelade i dagarna att de ska utreda förarassistentens roll i 11 uppmärksammade olyckor där Teslabilar krockat med utryckningsfordon.

Se hela AI Day-eventet här nedan.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 22 augusti 2021 Varför inte, handla mat är…
  • 22 augusti 2021 "Skicka den för att handla…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.