Bild
Nästa artikel
Nyheter

Datainspektionen dömer ut självkörande lagförslag

Publicerad 1 juli 2016
Datainspektionen är inte nöjd med nya lagförslaget om självkörande bilar.
Tycker att ljud- och bildinsamling i förarlösa bilar strider mot den personliga integriteten.
För att självkörande bilar ska kunna tas i trafik i Sverige gjordes i våras en statlig utredning om vilket regelverk som behöver finnas på plats. VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) lämnade under ledning av Jonas Bjelfvenstam in utredningen till infrastrukturminister Anna Johansson. Den nya lagen föreslogs träda i kraft 1 maj 2017, men nu sågas den av Datainspektionen.

Det är delen med kameraövervakning som myndigheten sätter sig emot och tycker att utredaren har feltolkat rådande lagstiftning.

”Vad gäller förslagen i delbetänkandet som rör insamling och bearbetning av bildmaterial från övriga sensorer har det inte gjorts någon utredning och analys av förslagens inverkan på den enskildes personliga integritet”, skriver Datainspektionen i sitt utlåtande. I utredningen sägs bland annat att det ska ske en typ av avidentifiering av de personer i och utanför fordonet innan materialet lagras, men Datainspektionen säger att det krävs ytterligare information om hur den avidentifieringen kommer att gå till.

– Självkörande fordon är utrustade med kameror, radar, mikrofoner, gps och en rad andra sensorer som samlar in mängder med uppgifter som kan vara direkta eller indirekta personuppgifter om personer i eller utanför fordonet. Enligt svensk grundlag måste den här typen av lagförslag innehålla en noggrann analys som visar att det intrång som sker i den enskildes privata sfär måste vara befogat och inte är större än nödvändigt. Här har utredningen brustit, säger Datainspektionens jurist Malin Ricknäs.
 
Diskutera: Tror du att lagarna kring självkörande bilar kommer att vara på plats 2017?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-07-01 09:26
Hackenbush

Finns fler skäl att inte godkänna självkörande bilar.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23095835.ab

#2 • 2016-07-01 09:59
Peugeote-Pär

Så nu är dom i farten igen datainspektionen... Vilka jäkla nötter som sitter där, allt enligt dom är ju kränkande och strider mot den personliga integriteten.
Man får ju inte glömma att datainspektionen i stort sett alltid är på "brottslingens" sida.

#3 • 2016-07-01 10:25
bgl

Olämpligt val av fotografi som artikelillustration!
Tesla har tydligt uttalat att tills vidare förväntas föraren hålla händerna på ratten, även vid "självkörning".
Detta är upprepat i Aftonbladets artikel.

#4 • 2016-07-01 10:49
Mythbuster

Hackenbush. Man måste skilja på Teslas kommunikations avdelnings definitioner och verkliga. Tesla autopilot är inte en autonom bil sås om definitionen är . Den är nivå 2. Fast i reklam låter det som någonting helt annat. Därav kommer det tyvärr ske fler olyckor med Tesla.

#5 • 2016-07-01 10:59
BBT6

Datainspektionen gör rätt - utifrån gällande lagstiftning, vilket är vad de har att förhålla sig till. Tyvärr är Sveriges datalagstiftning föråldrad, något vi inte är ensamma om i Europa. Tyskland är ett föregångsland där man både skyddar den personliga integriteten bättre än i Sverige och samtidigt har stor frihet vad gäller t.ex kameraövervakning.

#6 • 2016-07-01 13:58
Peugeote-Pär

Att tex Tyskland är ett föregångsland låter lustigt eftersom jag är är i Tyskland minst 2-3 gånger varje år och där är det väldigt mycket säkerhetskameror på platser där det finns mycket människor, och det tycker jag är bra för det känns säkrare på många sätt... Men datainspektionen i Sverige är ju väldigt lustiga på otroligt många sätt... Enligt dom är ju i stort sett ALLT kränkande på olika sätt!!

#7 • 2016-07-02 12:58
S-E S

Självkörande lagförslag?

#8 • 2016-07-02 16:43
benny karlsson

Om jag kör i en del andra länder med fast monterad kamera, riktad framåt får jag rabatt på försäkringen t.ex. I Sverige får jag böter, men inte om passageraren håller kameran i handen. Dom tänker med fel kroppsdel på datainsp. tycker jag. Hur övervakningen i närområdet av bilen ska kunna ske i autodrivemode utan att kränka datainsp. ska bli intressant.
Självbärande bilar tidigast 2050 om ens då.

#9 • 2016-07-02 17:57
S-E S

Datainspektionen verkar rikta in sig på att inga brottslingar ska tas på färsk gärning utan lämnas i fred. Därvidlag skiljer vi oss från England där intresset är betydligt större för att ta fast de som vill överträda lagar. Die Dumme Schweden?

#a • 2016-07-02 21:02
bluearrow54

Heja datainspektionen, alla möjligheter till att stoppa sådana vansinnigheter såsom självkörande bilar välkomnas varmt

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.