Nästa artikel
Daimler går med mångmiljardsförlust
Nyheter

Daimler går med mångmiljardsförlust

Publicerad 25 juli 2019
Efter en brakförlust under årets andra kvartal räknar nu Daimler med en rejäl förbättring under det kommande halvåret.
Den tyska bilkoncernen Daimler förväntade sig en tråkig kvartalrapport när de vinstvarnade för 2019 tidigare den här månaden. Nu är årets andra kvartalsrapport här.

Daimler redovisar ett rörelseresultat på -1,6 miljarder euro alltså nästan 17 miljarder svenska kronor under årets andra kvartal. Försäljningen uppgick till 42,7 miljarder euro, vilket är något högre än analytikernas snittförväntningar.

"Vårt resultat för det andra kvartalet var främst påverkade av extraordinära poster om 4,2 miljarder euro. Därför är vårt fokus för den andra halvan av detta år att förbättra vår operativa utveckling och kassaflödesgenerering", skriver Daimlers vd Ola Källenius i rapporten.

Under de tretton senaste månaderna har Daimler vinstvarnat fyra gånger.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-07-25 08:34
Klarsynt

Det som politikerna gör mot europeisk bilindustri saknar motstycke. Det är deras utsläppsgränser (och till exempel helt sjuka mätverktyg NEDC i laboritoriemiljö vilket har givit underdimensionerade motorer som släpper ut mer i verkliga livet än vad en motsvarande vettig motor hade gjort) som har tvingat fram de mest sinnesrubbade lösningar, i form av bIodsbatterier, hybrider med dubbla drivlinor och all den massiva investing i dem som krävts. Samt att alla, inte bara VW, för sin överlevnad har tvingats finns "konstruktiva" lösningar.
Men snart är den borta, den europeiska bilindustrin. Då kan vi alla vara glada om vi har råd med en fem år gammal Lada. Hoppas folket har förstånd att vända sig mot dem som försört våra barns välstånd, det vill säga politikerna. 

.

#2 • Uppdaterat: 2019-07-25 08:55
L. Mäkinen

Det är snarare företaget som valt att inte producera sånt som säljer tillräckligt bra på den rådande marknaden än att politikerna gjort något galet.

#3 • Uppdaterat: 2019-07-25 08:58
Peter E

VW Group ökar sin vinst första halvåret i år jämfört med förra året.
Det måste bero på politikerna det med......eller?

#4 • Uppdaterat: 2019-07-25 09:00
V8-Power

Över 200 miljarder i vinst för VW pekar det åt för året.
Ja det är synd om VW...

#5 • Uppdaterat: 2019-07-25 09:06
J.L

Man funderat på hur reaktionära gubbar resonerar ??? Bilindustrin liksom teko-, varvsindustri, genomgick, drabbas av ett par stora teknikskiften. Krav på nya drivlinor och autonom körning. Den starke kommer överleva resten går under, thats it. Politikerna ska nog vara försiktiga med att subventionera och ge konstgjord andning till verksamheter som inte är konkurrenskraftiga. Nu tror jag att Daimler kommer tillhöra överlevarna dock.

#6 • Uppdaterat: 2019-07-25 09:37
Henrik M

Sen är det ju utan tvekan så att utveckling av nytt kostar, och nu står bilbranschen inför kanske ett av de största teknikskiftena på länge. Det kommer kosta, och nej, alla kommer inte ha råd med det, en del kommer kanske försvinna, och en del får göra som Ford och köpa in sig i andra märkens plattformar/utveckling.

Att politikerna skulle strunta i utveckling framåt för mänskligheten bara för att rädda företag från att ställa om efter teknikens utveckling och omvärldens behov och krav, det om något vore tokigt och vansinnigt. Då om inte annat hade vi suttit fast kvar i allt det gamla som var för 50-60 år sen...hade ni verkligen velat det?

#7 • Uppdaterat: 2019-07-25 09:41
A.L

Enligt Daimler själva beror det stora vinsttappet främst på extraordinära kostnader för att byta ut krockkuddarna från Takata. Försäljningen av personbilarna sjunker något men inte alarmerande (i nivå med år 2017) och lastbilarna går starkare än tidigare och väntas ha en fortsatt stark orderingång även för helåret 2019.

Så felet är inte politikernas utan snarare Takata. Ett problem Daimler delar med många andra tillverkare.

https://www.daimler.com/investors/reports-news/interim-reports/2019/q2/#tab-module-4294263

MVH AL

#8 • Uppdaterat: 2019-07-25 10:11
1

Ja det var ju längesedan man såg en Daimler.

#9 • Uppdaterat: 2019-07-26 07:45
CEAT

Aldrig hört bilmärket så inte konstigt att det brakar i förlust, antar att dem inte är som tesla och satsar på el.

#a • Uppdaterat: 2019-07-26 09:58
Henrik M

Ibland går inte dålig humor fram i text.....för du måste skämta väl CEAT?!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.