Bild
Nästa artikel
Nyheter

Dags för däckbyte – här är expertens 5 bästa tips

Publicerad 2021-04-06 18:57 (uppdaterad 2021-04-06 19:01)
Det är enklare än du tror att byta däck som ett proffs. Här är bästa tipsen från vår däckexpert Anders Helgesson.

Så här års är det full rulle hos landets däckverkstäder. Men alla överlåter inte däckbytet åt andra. I senaste avsnittet av Vi Bilägares podcast ger vår däckexpert Anders Helgesson sina bästa tips för ett smidigare däckbyte.

• Om du byter däck själv, se till att byta bort den klassiska domkraften mot en modernare garagedomkraft. Då vet du att den håller. Den som finns i bilen är inte tänkt att användas varje säsong och kan vika sig.

• När däcket ska av kan du lossa hjulmuttrarna lite lätt innan du höjer upp bilen. När den hissats upp kan du banka lite lätt på hjulet för att det ska lossna.

• Gör rent muttrarna så kärvar de inte. Använd en stålborste. Det behöver inte vara soprent. Kärvar de ändå, använd gärna lite aluminiumpasta på hjulskruven.

• Dra gärna åt med momentnyckel. instruktionsboken vilket moment du ska använda, men 110–130 Nm brukar vara standard. Kom ihåg att vissa däck har bestämd rullriktning och att de ska sitta på antingen höger eller vänster sida.

• Hissa ned bilen. Kom ihåg att kolla däcktrycket och att efterdra hjulen efter några mil. Även om du byter däck på verkstad behöver du efterdra hjulen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.