Nästa artikel
Cykelförslag får kritik
Nyheter

Cykelförslag får kritik

Publicerad 15 mars 2013 (uppdaterad 15 mars 2013)
Utredaren tycker att zebralagen bör ha en motsvarighet för cyklister. Det får MHF att gå i taket och kritisera förslaget.

Som Vi Bilägare kunde rapportera i september förra året föreslår regeringens utredare Kenth Johansson att en motsvarighet för zebralagen, som tvingar bilister att stanna för fotgängare vid övergångsställen utan trafikljus, införas för cyklister.

Förslaget är en del av cykelutredningen, som föreslår flera åtgärder för att främja cyklister. Motormännen kritiserade direkt förslaget, och nu sällar sig även Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, till kritikerskaran.

Enligt MHF:s trafiksäkerhetschef Lars Olov Sjöström skulle förslaget innebära ett direkt hot mot nollvisionens mål om det går igenom och blir lag. Sjöström menar framför allt att erfarenheterna från zebralagen talar emot att införa samma system för cyklister.

– Zebralagen har gett en rejäl ökning av skadade fotgängare. Om väjningsplikt införs på cykelöverfarter blir det med stor sannolikhet samma negativa utveckling där, säger Lars Olov Sjöström.

Enligt MHF leder zebralagen till en falsk trygghet för fotgängare. Om samma lag införs för cyklister befarar man att de inte kommer att ta sitt ansvar att kontrollera trafiken när de korsar en väg.

Diskutera: Vad tycker du om en zebralag för cyklister?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-03-15 15:50
trasten

Kan man montera " kängurustaket " på 9-5?

#2 • Uppdaterat: 2013-03-15 16:26
snabb95

Det skulle vara en klar fördel om anställda på Transportstyrelsen och trafikutredare i regeringen hade körkort så att de kunde något om trafik.

#3 • Uppdaterat: 2013-03-16 10:54
Hackenbush

Jodå inför zebralagen för cyklister så kommer olyckorna att öka katastrofalt för har man rätten på sin sida är det bara att cykla ut på övergångsstället med ipod och hörlurar på oavsett hur nära en bilist är för de skall min själ stanna på en femöring.

#4 • Uppdaterat: 2013-03-16 11:52
Bil-Doc

dom som är för förslaget är plåtverkstäder. dom som la ner sin röst är Polisen,rädningstjänsten o ambulans(resurs brist).

#5 • Uppdaterat: 2013-03-16 12:05
Bil-Doc

kan tänka mig en regnig mörk eftermidag åker bil på väg från jobbet, många bilar tättinpå varandra. du närmar dig övergångsställe, det verkar inte finnas någon. du fortsätter OCH DÅ kommer cyklist farande i ca 25 blås mörka kläder ingen lyse. vad händer? antingen inget. eller?

#6 • Uppdaterat: 2013-03-16 18:01
Roy J

Zebralagen är i sig bra! Om fotgängare ser sig för och tydligt visar att de tänker gå över. En del står ju bara och pladdrar istället för att gå åt sidan.
Om det nu verklien är en påkörningsökning på övergångsställena (jag har bara sett det som ett rykte), så kan det ju bero på att fler går över just där.

Cyklister borde inte ens få använda övergångsställen eftersom de inte får använda trottoarer. Däremot ska svängande bilister lämna företräde för korsande cykelbana.

#7 • Uppdaterat: 2013-03-18 10:26
hultarn

Det kan nog vara så att antalet påkörda på övergångsställen har ökat så mycket i Sverige totalt.
Men, det beror i så fall på att man har slopat en mängd övergångställen!!
På en del ställen har man ingen som helst övergång, bara en gata med 30 km/h, så bilisterna vet inte var de kan förvänta sig korsande fotgängare, och fotgängarna vet inte vart de kan passera säkert.
Det är sånt som Trafikvärket tycker är bra....

När det gäller zebralagen (både cykel och till fots), så borde väl miljönissarna snart vakna till?
Det kan ju inte vara vettigt att tvinga upp till 60 ton att stanna, istället för 75 kg?
Ovanpå allt så är de oskyddade trafikanterna de som leker mest med sitt liv genom att bara kliva ut i vägen utan att varken se eller höra.

De tror att de har rätten på sin sida, men i trafiken har man inga rättigheter - bara skyldigheter.

#8 • Uppdaterat: 2013-03-18 18:50
Focus

Räcker det inte med det otal kvinnliga och manliga Lauror som med eller utan barnvagn före går rakt ut i gatan utan se vare sig åt vänster eller höger i tron att de alltid har rätt? Cyklister lär inte vara ett dugg bättre, en del har redan börjat tillämpa den föreslagna regeln.

#9 • Uppdaterat: 2013-03-18 20:32
Roy J

Visst finns det yra höns längs trottoarerna - men även bufflar bakom bilrattar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.