Nästa artikel
Cupra Urban Rebel ger försmak om VW-gruppens små elbilar
Nyheter

Cupra Urban Rebel ger försmak om VW-gruppens små elbilar

Publicerad 8 september 2021
Extrema Cupra Urban Rebel hintar om att det kommer små, sportiga elbilar från märket i framtiden.

Volkswagengruppen planerar att lansera en hel familj av små elbilar de kommande åren, baserade på en kortad version av den MEB-plattform som utgör grunden för VW:s nuvarande ID-modeller samt Skoda Enyaq och Audi Q4 E-tron.

Cupras konceptbil Urban Rebel, som presenterades under IAA:s bilmässa i München, visar att det finns potential för sportiga bilar i det nya segmentet.

Konceptbilen har är en försmak på den mini-elbil från Seats prestandamärke Cupra som kommer 2025, även om det är osannolikt att den produktionsfärdiga bilen kommer vara lika extrem. De svullna skärmkanterna och den stora vingen ser ut att höra hemma på en rallycrossbana snarare än i stadstrafiken.

Bilen är strax över fyra meter lång och 1,8 meter bred, vilket gör den aningen kortare än Seats minsta suvmodell Arona. Elmotorn ger 340 hästkrafter, med en overboostfunktion som ger 435 hästkrafter under korta perioder. Det räcker till en accelerationstid från 0–100 km/h på 3,2 sekunder. I och med att de bygger på MEB-plattformen är det sannolikt att de små elbilarna blir bakhjulsdrivna. 

Alla Volkswagengruppens små elbilar kommer att byggas i Seats fabrik i spanska Mantorell – och de kommer att vara strategiskt viktiga för jättekoncernens elbilssatsning.
– Vårt mål är att producera 500 000 eldrivna stadsbilar per år i Mantorell för olika märken inom koncernen. Biltypen kommer att demokratisera och tillgängliggöra elektromobilitet för massorna, säger Cupras vd Wayne Griffiths i ett uttalande.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 8 september 2021 Bortsett från bokhyllan på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.