Nästa artikel
"Collin raserar helnykter trafik"
Nyheter

"Collin raserar helnykter trafik"

Publicerad 5 november 2009 (uppdaterad 16 december 2013)
Motorjournalisten Robert Collin försöker rasera allt arbete som gjorts inom trafiksäkerhetsområdet. Dessutom är Robert Collin cynisk och sätter egna middagsvanor framför en säker trafik. Det skriver Tom Bjerver, vd för MHF.
I år kommer Sverige att ha de lägsta dödstalen i historien i vägtrafiken. Inget annat land i Europa har kommit så långt på trafiksäkerhetsområdet. Men bakom den positiva utvecklingen ligger åratal av intensivt opinionsarbete för säkrare vägar, säkrare bilar och inte minst: helnykterhet bakom ratten.

Detta mödosamma arbete för att rädda liv försöker nu Robert Collin att rasera, när han pläderar för en högre promillegräns i trafiken:

"Hur berusad är en vuxen karl med 0.2 promille alkohol i blodet? Inte särskilt. Är han för full för att kunna köra bil? Nej, inte alls. En öl till förrätten, ett par glas vin till maten, kanske hoppa över avecen till kaffet och sen hem med egen bil är helt i sin ordning på andra sidan Ã-resundsbron och jag har gjort det många gånger själv."

Så skriver en cynisk motorjournalist, som sätter egna middagsvanor framför en säker trafik fri från alkohol.

I flera undersökningar, som Vägverket genomfört, visar det sig att det finns ett massivt, folkligt stöd för den promillegräns som idag gäller. Sommaren 2009 genomförde MHF en enkät bland 3000 semesterbilister. 60 procent ville ha 0,0 som promillegräns och 39 procent ansåg att nuvarande 0,2 promille ligger rätt.

Själva poängen är
att bilförarna inte ska förledas att börja kalkylera efter Collins cyniska beräkningsformler, där man frågar sig hur mycket man kan dricka och ända klara en poliskontroll på väg hem från festen.

Att reaktionsförmågan och mörkerseendet försämras redan vid mycket låga promilletal tar dessa cyniska resonemang ingen hänsyn till.

Det säkraste sättet att köra helnyktert är att inte dricka alkohol på festen. Alla uppskattar en säker och nykter förare bakom ratten - det gäller såväl medpassagerare som andra trafikanter.

Låt inte Robert Collins cyniska räkneexempel på hur mycket man kan dricka få fäste i den svenska debatten.

TOM BJERVER

Vd Motorförarnas Helnykterhetsförbund

Diskutera: Vad tycker du om Collins utspel?
MHF

MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, är en
trafiksäkerhets-
organisation med trafiknykterheten som sin hjärtefråga.

Organisationen har ungefär 32 000 medlemmar uppdelade i sju regioner och cirka 285
lokalavdelningar.

Källa: MHF

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-11-05 10:15
Ärlig Rospigg (ej verifierad)

Dåligt omdöme hör inte ihop med bilkörning.
Det finns bara, bara ett alternativ,
DVS. Skall du köra bil - ja - då får du låta bli alkohol. Det fordrar vi andra på vägarna.
Collin får tänka på att test baksäten i taxibilar.

#2 • Uppdaterat: 2009-11-05 11:13
Även rospigg som collin (ej verifierad)

Alkoholen inverkar olika, en del tror att de blivit kung över ratten och far fram fortare än vanligt, andra kör sakta och extra försiktigt. De som tillhör den senaste kategorin klarar säker lite högre gräns.

#3 • Uppdaterat: 2009-11-05 11:18
Fredrik (ej verifierad)

Synnerligen idiotiskt av Collin. Begreppet "en vuxen karl" är ju ganska luddigt. Det innefattar ju allt från 18 till döden och på det ålderspannet slår ju alkoholen ganska olika. Ibland pallar man en hel vinare utan att känna speciellt mycket och ibland blir man rak på en öl och två glas vin som Herr Collin babblar om. Gränsen måste vara så pass låg att det inte ges någon marginal till att kunna dricka och köra. Det plus alkolås i samtliga bilar, privat som i yrkestrafik, är väl enda sättet att få ner dödsolyckorna.

#4 • Uppdaterat: 2009-11-05 11:21
Lasse (ej verifierad)

Det finns all anledning att ompröva Collins omdöme när det gäller bilkörning och tester.
Är han riktigt nykter när han testar bilar på andra sidan Öresundsbron?

#5 • Uppdaterat: 2009-11-05 12:01
Saabnisse (ej verifierad)

Det är ju dumt att generalisera.
Både Collin och Bjerver kan ha rätt.
Och fel.
Det är viktigt att tänka lite på vad man talar om.
Alkohol finns i princip i alla organiska ämnen i varierande mängd.
T.ex en starköl 33cl med alkoholhalt 4,5% innehåller 1,5 cl ren alkohol och eftersom de flesta människor förbränner 1cl ren alkohol i timmen är kroppen "ren" efter en och en halv timme.
Nu tycker många att det är helt fel att dricka denna starköl utan väljer istället två lättöl med 2,25% alkohol viket ger samma totala alkoholmängd.
Så kan man fortsätta att räkna, många läskedrycker innehåller samma mängd alkohol som lättöl.
Vanlig standardmjölk innehåller ca 0.5% alkohol som kan öka med tiden.
Det enda man kan lita på är rent vatten!

#6 • Uppdaterat: 2009-11-05 12:15
Erik F (ej verifierad)

Bilen är ett potentiellt dödligt vapen. Jag är rädd om både medmänniskor, mig själv och körkortet. Därför rör jag inte alkohol om jag ska köra. Har jag druckit cider eller öl med alkohol så får frun köra.
Vi tillåter en liten mängd alkohol i blodet vid bilkörning idag. Tänk om vi skulle tillåta en liten mängd hasch eller marijuana i blodet också? Acceptabelt? Varför göra skillnad på droger?

#7 • Uppdaterat: 2009-11-05 13:21
Alexander J (ej verifierad)

Jag tycker att man ska införa noll-gräns istället, då slipper man alla spekulationer om hur mycket man kan dricka och ändå "klara gränsen".
Det finns ingen anledning att acceptera att personer som har druckit ska framföra bilar i trafiken. Dricker man, får man helt enkelt låta bilen stå.

#8 • Uppdaterat: 2009-11-05 13:32
Nollalkohol (ej verifierad)

Vad skall man säga om Collin? Gör som jag sluta läs hans skit för han skriver som om han är onykter jämnt. Jag blir faktiskt livrädd när man läser att så gör "dom" på andra sidan "älven". Tänk att en sådan som Collin är en av dom som skall ta ut årets bil. Han borde på sparken för sådana skriverier då det ger fel signaler till våra ungdomar om alkohol. Faktum är att alkohol påverkar ens omdöme riktigt negativt men då Mr Collin antagligen dagligen är alkoholpåverkad förstår han inte allvaret.

#9 • Uppdaterat: 2009-11-05 13:34
Harald Nilsson (ej verifierad)

Robert Collin saknar både kunskap och insikt i alkoholens effekt på människan och samhället. Sätt honom på skolbänken!

#a • Uppdaterat: 2009-11-05 13:35
Johan L (ej verifierad)

Är det någon som blir förvånad? Collin argumenterar ju om trafik som en 15 åring i revoltstadiet.
Inte nog med att han tycker att vi borde får köra fortare, vi borde också få köra onyktrare. Men bara om vi har dubbdäck, för att köra med dubbfritt det är enligt Collin mycket värre än något av det andra.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.