Nästa artikel
Citroëns nya sjusitsare presenterad
Nyheter

Citroëns nya sjusitsare presenterad

Publicerad 28 juni 2013 (uppdaterad 1 juli 2013)
Likt vanliga Citroën C4 Picasso kommer den mer storvuxna Grand C4 Picasso detta år i en ny tappning – som tappat över 100 kg.

Tidigt i år förhandsvisades nya Citroën C4 Picasso av konceptbilen Technospace. I början av april var det sedan dags för den produktionsklara versionen att presenteras.

Följaktligen kommer nu också den förlängda versionen av bilen, med tilläggsnamnet Grand och sju sittplatser, i det uppdaterade formatet.

Precis som sitt mindre syskon är Grand Picasso byggd på PSA-koncernens nya plattform EMP2 vilket står för ”Efficient Modular Platform 2” och i praktiken innebär att bilen har blivit 100-110 kg lättare än sin föregångare beroende på utrustning.

Den nya bilen har samma yttre dimensioner som bilen den ersätter, med en längd av 459 cm, men axelavståndet har förlängts till 284 cm. Detta ska ha resulterad i det blivit lättare att ta sig in till den bakersta sätesraden samt att bagageutrymmet har kunnat utökas med 69 liter till 645 liter, om den tredje raden är nedfälld.

Under huven på bilen hittas också en nyhet i form av en ny dieselmotor kallad BlueHDi med 150 hk och koldioxidutsläpp av 110 g/km (med automatlåda 117 g/km). Snålast är dock en 1,6-liters dieselmotor som släpper ut 98 g/km.

En 6-stegad automatlåda finns tillgänglig till BlueHDi-motorn, annars finns också en uppdaterad halvautomatisk 6-växlad låda och en traditionell 6-växlad manuell låda att välja på.

Stopp/start-system är standard till alla dieselmotorer.

Diskutera: Vad tycker du om nya Citroën Grand C4 Picasso?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-06-28 12:31
Hackenbush

Gillar bilen i sig men jag kommer aldrig att köpa den. Jag kan inte förlika mig med centralt placerade instrument. Jag är nog för gammalmodig för detta.

#2 • Uppdaterat: 2013-06-28 12:35
Raphael

Jag uppskattar minibussar, jag tycker de är ett bra alternativ till en vanlig kombi. Man sitter högt i stora sköna stolar och har en bred överblick över trafiken genom de stora glasytorna. Citroëns Picasso-serie har tillhört storsäljarna i inom segmentet i Europa och nya Grand upplever jag stilenlig och homogen i formgivningen. Den kortare Picasson upplever jag som mer avantgardistisk, medan denna längre får ihop alla bitar på ett bra sätt.

Linjen från A-stolpen över taket och ner till bakstolpen, är ett designgrepp som Citroën har använt tidigare - som C3 Picasso AirCross i Brasilien.

Fälgarnas skovelhjul kanske är midre lyckade och jag tycker de är för stora, här följer tyvärr Citroën trenden hos de tyska tillverkarna med stora hjul. Förhoppningsvis är de ej standardutrustning.

#3 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Ser helt okej ut för att vara en minibuss, på bild i alla fall.
Har dock lite problem med designen från A-stolpen över taket och bakåt, ser ut som att takrailsen har smält och runnit ner över fram och bakrutan, men som sagt en smaksak.

#4 • Uppdaterat: 2013-06-28 13:14
Raphael

En till grej - jag tycker denna är snygg i färgen och det förvånar mig. Jag är inte jätteförtjust i ljusblått, men denna fungerar. En ljusblå-grå nyans. Ja, den klär bilen. Skulle absolut kunna tänka mig denna!

Och bakljusen tycker jag är snyggare än på den kortare modellen.

#5 • Uppdaterat: 2013-06-28 13:37
hultarn

Med hänsyn till våra konstiga skatteregler: kan man inte välja manuell till minsta motorn?
Eller blir det enbart EGS som många inte gillar? Jag tror man förlorar många beställningar på den.

Gillar för övrigt Citroëns nya formspråk som blir allt bättre. Lite tillsnitsat utan att bli vulgärt.

#6 • Uppdaterat: 2013-06-28 14:10
Raphael

Exakt vilka kombinationer av motorer och växellådor som kommer att gälla i Sverige är väl fortfarande lite av en öppen fråga för den förlängda modellen. Utomlands finns den effektsvagare dieseln med manuell eller EGS. Med manuell så drar den något mer vilket gör att den i Sverige missar gränsen för miljöklassningen. Skillnaden mellan 90 hästarn och 115 hästarn i förbrukning är rätt marginell - 0,38 för 90 och 0,40 för 115 hästarn.

EGS-lådan uppskattas av många ägare, den är ett populärt val, även om journalister skriver ner den. Den fungerar bra för den som kör mjukt och lugnt, vilket målgruppen för de mjuka franska familjebussarna gör - utom just journalister då som alltid ska köra sportigt med plattan i botten vilket inte passar med EGS-lådan.

#7 • Uppdaterat: 2013-06-28 14:22
hultarn

Raphael: jag har personligen inga problem med EGS, har kört både den och Fords motsvarighet, skulle mycket väl kunna tänka mig en sån.
Kruxet är ju att många läser vad som skrivs och bestämmer sig att den är kass.

Därför vore det olyckligt om man tappar kunder pga att det inte finns manuell låda att välja.

#8 • Uppdaterat: 2013-06-28 14:43
Raphael

Ja vi får väl se vilka alternativ om det som kommer att gälla i Sverige för den förlängda. Jag läste någonstans att 60 - 70 procent av kunderna till vanliga C4 med diesel väljer EGS-lådan. kan ha varit Vi Bilägare faktiskt som rapporterade det jag är lite osäker nu - en journalist som uttryckte förvåning över att så många valde den lådan... Jag är inte övertygad över att de förlorar kunder pga skriverier i tidningarna, förhoppningsvis provkör kunderna innan köpet. :)

Nu får vi väl se hur många som ens är intresserad av den svagare dieseln i Sverige, 115 hästarn drar ju nästan lika lite och i Sverige gillar man starkare motorer. Citroën Sverige räknar med att den 7-sitsiga med diesel blir storsäljare, enligt provkörningen av den kortare modellen i Teknikens Värld. Teknikens Värld tyckte den var för högt växlad och att fjädringen var för mjuk. Typiskt fransk säger jag, så gärna för mig. :)

Den förra C4 Picasson togs inte in till Sverige med den svagaste dieseln. Nya är visserligen över 100 kg lättare, men ändå - jag är tveksam till om den svaga har stor efterfrågan i Sverige.

#9 • Uppdaterat: 2013-06-28 15:30
Lars58

Citroen får nog aldrig till nåt alternativ/modell som tilltalar mig. Förbrukningssiffror på 0,38/0,40 är ju som vi vet knappast överensstämmande med verklig förbrukning.

#a • Uppdaterat: 2013-06-28 16:31
Raphael

Jag kör min Picasso på deklarerad förbrukning. Jupp, min genomsnittsförbrukning tangerar den deklarerade förbrukningen för blandad körning. Och detta utan att jag ens anstränger mig. Om jag anstränger mig och tänker på att köra snålt, då kommer jag under. Nu har jag visserligen 60% landsväg och 40% stad i genomsnitt istället för tvärtom som deklarerad förbrukning utgår ifrån, men jag kan som sagt komma ner i ännu lägre när jag tänker på att köra snålkörning.

Med tanke på detta så tror jag att jag har en god möjlighet att även med en ny Picasso komma nära den deklarerade förbrukningen.

Om jag skulle köra mycket på 120 vägar så spricker siffrorna, men det finns inga 120 vägar i närheten av mina trakter. Det är främst 70 - 100 km/h landsvägar och en kortare sträcka 110. Plus att jag håller mig till hastighetsbegränsningen, jag kör mjukt och lugnt - vilket jag menar passar denna biltyp ypperligt. :) Jag dristar mig till och med att säga att familjebussar inbjuder till ett sådant körsätt. :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.