Nästa artikel
Citroën tar komforten till nästa nivå
Nyheter

Citroën tar komforten till nästa nivå

Publicerad 29 augusti 2016 (uppdaterad 29 augusti 2016)
Förra året meddelade Citroën att de skulle sluta tillverka gashydrauliska stötdämpare till förmån för annan stötdämparteknik. Nu presenteras den nya lösningen.
Ett av de stora försäljningsargumenten för Citroën har alltid varit stötdämpningen. Den gashydrauliska fjädringen har fått många Citroënägare att förlåta andra brister och när biltillverkaren förra året meddelade att den kommer att försvinna så undrade många också vad som kommer nu. 

Det får vi veta i dag, Citroën presentar nämligen sitt nya komfortsystem nu och det är mer än bara stötdämpare. Enligt Citroën själva bygger det nya systemet på fyra grundstenar: Körkomfort, interiörkomfort, användarkomfort och tankekomfort. Detta innebär att förutom nya stötdämpare så är det också förbättrade ljudnivåer, inredningsmaterial, förvaringsutrymmen, körupplevelse och ny teknik både för säkerhet och informationssystem.

Själva stötdämparsystemet är baserat på "progressiva hydrauliska kuddar" som ska hantera både vibrationer och stötar betydligt effektivare än nuvarande system. Mer detaljer om hur det fungerar får vi på bilsalongen i Paris i oktober. Då kommer också konceptbilen CXperience som är utrustad med det nya systemet att visas. Tills dess får vi nöja oss med bilderna här bredvid.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-08-29 15:28
Bilräven

Som otroligt nöjd C5 (2013) ägare, hoppas jag på en "grym" efterföljare. Bilderna visar ju att designen fortfarande är på topp - då tänker jag främst exteriört.. Kan de bara inkludera en äkta 4 hjuls drift, så behöver jag inget annan bil..

#2 • Uppdaterat: 2016-08-29 15:45
saabnisse

Smart med urtagen i övre dörramen, där försvinner en av nuvarande C5:s dumheter.

#3 • Uppdaterat: 2016-08-29 17:33
Raphael

Citroën Advanced Comfort presenterades redan i juni och systemet demades i en C4 Cactus som var utrustad med de nya stötdämparna med hydraulmekanisk fjädring och den nya säteslösningen med flerlagers stoppning inspirerad av Tempur-madrasser - både mjukhet och en fast ergonomisk kärna med "minne".

Men visst är det häftigare att visa bilder på en ny konceptbil. Den följer en sporttourer-design som vi blivit vana vid från Citroëns konceptbilar senaste åren, minns C-lounge som blev DS 5 eller Numero 9 konceptet. Citroën har utlovat en annorlunda C5, så jag tror halvkombi-sporttourer konceptet blir verklighet plus Cactus-influerade element (Airbumps, mer modest a'la C3) och något förhöjd markfrigång. För maximal last så är det C4 Grand Picasso som gäller, jag tror inte på en ny C5 kombi. Tyvärr, men tidigare modellen floppade och köparna väljer SUV och cross-overs, eller minibussar.

Ingen fyrhjulsdrift, inte än. DS 6 SUV lanseras 2019 som laddhybrid med elmotor på bakhjulen, samma system kan leta sig in i nya C5, men knappast innan årsmodell 2020.

Geneve-salongen våren 2017 lär bli premiär för nya C5, och CXperience-konceptet är för Parissalongen nu i höst.

Tror nya C3 Aircross, som ersätter nuv Picasso, visas i Paris. Sen nästa höst kommer nya C4 och våren 2018 börjar försäljningen av nya C4 Aircross, konceptet visades redan ett år sedan.

Och C4 Cactus får en ansiktslyftning nästa år.

#4 • Uppdaterat: 2016-08-29 17:50
hans.antnas

Mycket väsen o lite ull sa kärringen som klippte grisen. Den ska provköras först på en sämre väg sen får man återkomma med bedömning och inte av motorjurnalister

#5 • Uppdaterat: 2016-08-29 17:55
Rutger Jönåker

Kul att Citroën kommer med en nya komforthöjande lösningar och nya C5 ska bli spännande att se. Urtagen i dörramen må vara smarta för att underlätta insteget i vackert väder, men i regn och snö lär det bli blött i sätet... Fast det är väl förmodligen inget som följer med till produktionsbilen. Men visst vore det skönt med en lösning som underlättade insteget även i låga bilar, med liggande a-stolpar. Mest nyfiken är jag på hur bra man kommer att uppleva det nya stötdämparsystemet. Blir det bekvämare än den gashydrauliska fjädringen?

#6 • Uppdaterat: 2016-08-29 17:58
saabnisse

Ingen mittstolpe är ju bekvämt men det gäller ju att hålla reda på vem som stänger dörren först.
Jag gillar den färgglada inredningen som verkligen lyser upp, om det nu inte vore för den kantiga ratten!
Jag gillade den enekrade i DS.

#7 • Uppdaterat: 2016-08-29 18:01
Vidstige

Samtidigt undrar man lite över PSAs märkesstrategi då med tanke på att dom sagt att Peugeot ska vara det lite finare och dyrare märket medan Citroen ska vara lite billigare och enklare.

#8 • Uppdaterat: 2016-08-29 18:02
Lars58

Ingen höjdare att öppna dom dörrarna på ICA Maxi parkeringen...

#9 • Uppdaterat: 2016-08-29 19:57
saabnisse

Vidstige, ja det är märkligt, för mig har alltid Citroen varit ett snäpp före Peugeot, men nu har ju PSA lanserat det märkliga märket DS som ska vara snäppet bättre!
Helt knäppt, varför inte låta ett gammalt väl inarbetat märke vara nr1 och DS lågprismärket?

#a • Uppdaterat: 2016-08-29 19:58
Raphael

Ja Citroën blir billigare än Peugeot. De nya stötdämparna kommer till alla Citroëns bilar även om de får premiär i C5 men räkna med standard eller tillbehör i dyrare varianter även i en småbil som C3 och därmed blir det volym på det. De är en billig och effektiv komforthöjande lösning vars uppförande är justerat för att efterlikna gashyudraliken men fungera bättre i kortare skarvar.

Citroën blir komfortmärket. De kraftigare motorerna och höga hastigheterna etc blir för DS och Peugeot. Både DS och Peugeot kommer att erbjuda mer kördynamik och vägkontakt. Citroën är ute efter känslan av "flygande matta",
alltså med så lite vägkänsla som möjligt.

Citroën satsar på mer "funky" styling än Peugeot som blir mer modest, stram men samtidigt muskulös. DS blir mer avantgarde och får den nyaste dyraste tekniken även ett eget nytt fjädringssystem som blir elektroniskt styrt.

Citroëns nya passiva fjädringssystem blir exklusivt för Citroën, kommer inte till vare sig Peugeot eller DS. För detta med "flygande matta". Peugeot har ju en sportigare profilering.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.