Bild
Nästa artikel
Chevrolet Cruze Station Wagon – rapport från provkörningen

Chevrolet Cruze Station Wagon – rapport från provkörningen

Direktrapport

Den nya kombiversionen av Chevrolet Cruze är en trivsam bil som ska konkurrera med ”value for money”. Men den saknar känslor.

Vi Bilägares Tommy Wahlström befinner sig i trakterna kring tyska Köln och provkör nya Chevrolet Cruze kombi, även kallad Cruze Station Wagon. Cruze har tidigare funnits som halvkombi och sedan men har aldrig sålts i några större mängder på den svenska marknaden. Något Chevrolet nu hoppas det ska bli ändring på. Chevrolet Cruze kombi presenterades på Genèvesalongen i mars och ska slå sig in på marknaden som GM:s lågprisalternativ till Opel Astra som är mer premium.

– Bilen delar till stor del uppbyggnad med Opel Astra. Även två av bensinmotorerna som finns tillgängliga och en dieselmotor kommer från Astra. Jag har kört Cruze kombi med 1,4-liters turboladdad bensinmotor och med en 1,7-liters diesel, säger Tommy Wahlström.

Hur är Chevrolet Cruze kombi att köra?
– Jag tycker den är rätt trivsam och går ganska tyst, även om man märker att den kan vara lite bullrig när man rullar över grövre asfaltspartier, så det kan hända att den upplevs som mer högljudd på de svenska vägarna. Men bilen är rymlig och chassit är bra. Hela bilen utstrålar däremot mer transport än känsla. Det här är en enkel basbil för folk som inte är intresserade av bilar utan mer av att ta sig från punkt A till punkt B. Det är ingen dålig bil men den gör inte mycket väsen av sig på något sätt.


– Den är trevligare att köra med dieselmotor samtidigt som den är lite bråkigare. Och med dieseln klarar den precis miljöbilsgränsen med 119 gram koldioxid per kilometer. Bensinmotorn känns snällare och går väldigt fint och lugnt, men med denna klarar den inte miljögränsen.

Är den rymlig?
– 590 liter går in i bagageutrymmet men bakluckan är rätt sluttande så vill man ha in kantiga grejer kan det bli problem. När man fäller baksätet fälls endast ryggstödet så det kan aldrig bli plant i lastutrymmet vilket är rätt dåligt. Men annars känns den luftig och rymlig för att vara en mellanklassbil.

– I övrigt har bilen ett helt nytt infotainmentsystem som de kallar MyLink vilket gör det möjligt att ansluta en smartphone till bilen. Men de verkar ha glömt att anpassa det till Iphone, så om du har en Iphone kan du överhuvudtaget inte använda systemet. Vanliga Cruze har också fått väldigt bra betyg i krocktester, vilket bådar gott för säkerheten men desto sämre är att inga autobromssystem eller liknande kommer att finnas tillgängliga till den här bilen.

Hur tror du att den står sig mot konkurrenterna?
– Konkurrenterna är bland annat Ford Focus, Kia Cee’d, Opel Astra och Skoda Octavia. Att den inte klarar miljöbilsgränsen med bensin är ett handikapp jämfört med Ford till exempel vars nya trecylindriga bensinmotor klarar gränsen. Chevrolet Cruze kombi ska ju konkurrera med priset, men jag undrar samtidigt om den egentligen är särskilt billig om man ska ha en del extrautrustning.

Så vad kostar bilen och när kommer den hit?
– Priset blir 167 900 kronor och den lanseras i Sverige i september.

Diskutera: Vad tycker du om nya Chevrolet Cruze kombi?

Kommentarer

#1
2012-06-26 13:47

Den är ju snygg, bortsett från fronten som ser deformerad ut redan från fabriken.

#2
2012-06-26 15:09

Visste ni att det har funnits ett amerikanskt bilmärke som också hette Chevrolet?

#3
2012-06-26 15:36

Fronten ser helkonstig ut. Den här är helt ointressant att köpa.

#4
2012-06-26 16:09

Jag begriper inte varför den ska heta Chevrolet?
En gång i tiden var det amerikansktillverkade bilar av ganska hög kvalité, men det är förstås länge sedan.

Det blir ju inte en Cheva bara genom att man sätter tapetmönstret på grillen!

Det här är en Daewoo, det är väl inget att skämmas för.
Koreanerna har ju visat att de kan göra bra bilar.

#5
2012-06-26 16:17

"Men den saknar känslor"
Ja, vad förväntar du dej Alexander Öbom?

#6
2012-06-26 16:39

Jes:
Nu var det ju Tommy Wahlström som provkörde bilen och tyckte bilen utstrålande mer transport än känsla, Alexander Öbom förmedlade ju endast Tommys upplevelse.

Saabnisse:
Namnbytet från Daewoo till Chevrolet är ur svenskt perspektiv lite knäppt, då tidigare vagnar från Chevy historiskt sett har varit statusbilar ("premium" för att använda modern vokabulär) här i Sverige.
I hemlandet (USA) har ju alltid Cheva varit prisvärda bruksbilar typ Opel här i Europa och det är väl den positioneringen man strävar efter worldwide numera.
Med tanke på Cruze stora framgångar internationellt så tycker jag nog man lyckats med det.
Därmed inte sagt att de inte kunnat göra samma sak om bilen hetat Daewoo, se bara hur framgångsrika Hyundai/Kia varit de senaste åren.

#7
2012-06-26 16:42

"Men de verkar ha glömt att anpassa det till Iphone."
Äntligen en tillverkare som förstått att huvuddelen av mobilanvändarna inte använder en iPhone. Tack.
http://tinyurl.com/6mo54xy

#8
2012-06-26 16:45

Helt rätt Tobo .. Tack!
Hur som helst kan man näppeligen förvänta sej känsla i bilar därifrån.

#9
2012-06-26 16:46

Hmm mrplot
Ungefär som att tillverka ett glas man inte kan dricka vatten ur .. :o)

#10
2012-06-26 16:47

Chevrolet må varit standardbilar i USA, men jämfört med de från Europa på den tiden det begav sig var det allt rätt mycket mer. Det är mer dessa skillnader man saknar idag bakom namnet Chevrolet.

Men däremot när man är i USA så får man mycket mer bil för pengarna och utrustning där till än vad vi får här även idag. Men det gäller samtliga märken, inte bara deras egna.

#11
2012-06-26 17:57

Daewoo ägs av GM och är en asiatisk Chevrolet. Precis som Opel ägs av GM och är en europeisk Chevrolet. Man skulle kunna döpa om Opel till Chevrolet. Det är ju ändå Chevrolet som ägt Opel sedan 1920-talet och haft ett kraftigt inflytande på bilarna. Ford är lite av ett unikum här, för de har ju kvar namnet Ford även för sina europeiska bilar - som inte har särskilt mycket gemensamt med Ford-bilarna i USA. Ford i Europa är bilar utvecklade för den europeiska marknaden, med fabrik i Europa och med designcenter i Europa. Ska de då verkligen heta Ford då? Ja varför inte, det är ju Ford som äger det hela. Och därför skulle man mycket väl kunna kalla Opel för Chevrolet, för det är ju Chevrolet som äger det hela. Chevrolet fast designad i Europa och tillverkad i Europa. Och Chevrolet i Asien är designad i Asien och tillverkad i Asien, med många delar gemensamt med Chevrolet i Europa (Opel). Motorerna är från Opel, plattformen är från Opel, flera reglage och detaljer är från Opel. Varför inte kalla det för en Opel?

Det finns helt enkelt ingen logik i bilvärlden längre när det gäller namn.

#12
2012-06-26 17:59

Märkligt att Sveriges mest sålda telefon inte stöds, och stöds inte iPhone så stöds inte heller iPod. Därmed är det många kunder med bärbara musikspelare som inte kan använda den i sin nya stereo. Jösses säger jag bara...
Är detta ett slags motvalls gentemot Ford som stödjer Apples musikspelare?

#13
2012-06-26 20:38

Bilen ser helt okey ut. Tänk om Saab tillverkat bilar som går att sälja som denna!?

Tobo,väldigt snygg bil du har som avatar,grattis!

#14
2012-06-26 22:23

Shogun, och varför lät då inte GM dem göra det?
Kanske för att Saabs fabrik inte låg i Korea, men det är klart, hade den gjort det då hade ju Saab hetat Chevrolet!

#15
2012-06-26 22:33

Jag tar tillbaka det där om GM och tillverkning i Korea.
Nu är det annat som gäller:

http://www.youtube.com/watch?v=Lvl5Gan69Wo

#16
2012-06-26 22:53

GM har nog sneglat en hel del på Ford (och Toyota), målet är nog att ha 1-2 globala huvudmärken och ett premiummärke. I fallet Gm är nog Chevrolet och Cadillac som ska satsas på.

Daewoo har fasats ut, Saab likaså, är Opel/Vauxhall nästa märken på väg ut?

Shogun: Tack! Köpte den nu i juni, en chef hos Toyota truckar har haft den som tjänstebil. Underbar bil!

#17
2012-06-26 23:33

Problemet är väl att iPhone, i egenskap av den snarstuckna kreation det är, kräver ett eget interface så får man väl som iPhone-ägare ibland bita i det sura äpplet och kanske ibland inte få funktionalitet. Jämför med hur jävla många prylar det finns (och bilar) med enbart iPhone-koppling. Nån blir alltid utan och det är väl för väl att det nån gång blir Apple-folket. I Alfa/Fiat kör de ju Blue&Me som bara funkar med Windowslurar.

AUX eller vanlig bluetooth (A2DP) är dock det enda rätta. Plattformsoberoende.

EDIT:

http://www.chevrolet.com/experience/mylink-vehicle-technology/

USB Connectivity
Connect any compatible USB4 device such as a smartphone, USB-enabled MP3 player or iPod®/iPhone

#18
2012-06-26 23:35

Saabnisse.

Annat intressant som kommer att bli aktuellt inom sinom tid,som bör få folk att vakna upp.

http://www.youtube.com/watch?v=vrXgLhkv21Y

http://www.youtube.com/watch?v=VebOTc-7shU&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=eAaQNACwaLw&feature=relmfu

Folk är tämligen förda bakom ljuset i en stor del av världen,men är de medvetna om det.......?

Off topic men intressant som bara den!!

#19
2012-06-27 02:30

Vad människor tycker och tror är en sak, fakta är något annat.

Opel var ett 68 år gammalt företag när GM tog över och blev bara sex år senare Europas största biltillverkare.

Chevrolet grundades 1911 men tillverkade ingenting fören 1912 samma år Opel firade 50 års jubileum.

Redan 1915 blir Chevrolet integrerat i GM, Chevrolet kan därför inte i praktiken sägas ha existerat som självständigt företag och har ingen bakgrund, inga traditioner, ingen historia, ingen kultur som ett eget starkt företag eller bilmärke, oavsett vad människor kan tycka.
Chevrolet har varit ett starkt namn ända fram till 90-talet, men det berodde snarare på att människorna inte visste hur det fungerade bakom fasaden hos GM än på att Chevrolet verkligen var en stark biltillverkare.

Hur självständigt bilmärke och bilfabrik har Chevrolet varit?
Namnet har funnits på fabriker och utvecklingsavdelningar men vad säger ett namn?
Det har snarare varit frågan om olika GM avdelningar som döpts till olika namn beroende på vilket bilmärke man skulle ta fram en ny modell för.

GM har i alla år haft som sin huvudregel att sälja modellen inte bilmärket, att ha kvar Chevrolet som en egen själständigt biltillverkare och eget självständigt bilmärke har inte alls varit i GM:s intresse.

Precis som Volt som påstås vara en Chevrolet och som ritats av något som kallas Chevrolet design, men i själva verket har Chevrolet ingenting med Volt att göra, det är i första hand en Opel och i andra hand en GM bil, det avdelningen med namnet Chevrolet bidragit med är enbart bristfällig design och värdelös aerodynamik som Opel genom ändringar lyckats förbättra på Ampera.

Med Opel är det en helt annan sak

1948 – 1965 var Opel dominerat av amerikanskt inflytande men bortsett från dessa år har Opel under hela sin 150 åriga existens varit ett komplett eget företag med en komplett egen kultur, traditioner och historia som tar starkt avstånd från GM och allt amerikanskt.

Med eget företag menas ett företag som äger hela den kompetens och kapacitet som krävs för att gå från ide till försäljning, vem som är ägare har ingen betydelse för denna förmåga.

Opel före GM är i högsta grad levande i Rüsselsheim och delstaten Hessen, familjen Opel hade kontakter med Opel ända in på 1970-talet och där tar man allt tal om att Opel skulle vara GM som en förolämpning.

http://www.youtube.com/watch?v=I0xrMbKJfGg

När såg man senast någon från Chevrolet hävda att man var ett eget bilmärke och en egen komplett biltillverkare som bara ägdes av GM, som man dessutom starkt ogillade och ville bli kvitt?
Det har aldrig hänt någonsin därför att Chevrolet aldrig varit ett riktig komplett och självständigt företag.

Vem som äger, vem som ger order, tillåter eller förbjuder har inget rent tekniskt med själva verksamheten, utveckling och tillverkning att göra.
Det är inte chefen eller en bunt dollarsedlar som bygger bilarna även om man ivrigt försöker få det att se så ut.

Opel är ett oändligt mycket starkare namn än kulissen Chevrolet.

Att sedan människor inte vet om det utan inbillar sig annat, det är ju problemet...

#20
2012-06-27 10:29

Här i Australien säljs bilen som Holden Cruze och är en verklig storsäljare. De tillverkas även här och halvkombin är en ren australisk produkt. Konstruerad och tillverkad här. GM har tidigare haft olika namn på sina bilar på olika marknader. Opel i Tyskaland, Vauxhall i England, Holden i Australien, Acadian i Kanada osv. Det är väl först nu man har börjat blanda och ge bland sina märken. Opel skall nu för första gången säljas under eget namn i Australien.

#21
2012-06-27 10:58

Ford Europa är också ett eget företag, med egen kompetens, designavdelning, ledning, fabriker och eget modellutbud. Råkar bara ha samma namn på produkterna som Ford i USA. De har faktiskt mindre med varandra att göra än Chevrolet och Opel har...

Chevrolet Volt var Bob Lütz favoritprojekt, det var han som var projektledare för det. Han startade projektet 2006. Han jobbar inte på Opel, utan på GM i USA. Så att påstå att Volt var ett Opel-projekt... nja, det är inte helt korrekt. Det kan även ifrågasättas om det var ett GM-projekt, jag menar med tanke på Bob Lütz inflytande så var det först och främst ett Bob Lütz projekt. :) Han fick kämpa för att GM skulle sätta hans baby i produktion.

#22
2012-06-27 12:30

Lutz har aldrig nämnts eller förekommit i något tekniskt sammanhang där denna bil utvecklades.
Det är första gången detta påstående dyker upp.

Man kan undra om der är Lutz själv som skroderar om hur stora fiskar han dragit upp?
Då brukar ju inte armarna räcka till.

Nu är det som vanligt ett fall av missförstånd och dålig kunskap.

Jag talar inte om vem som tar åt sig äran, eller vem som står på scenen och bugar sig och tar emot applåderna och låter käften glappa.

Jag talar om vem som gjort arbetet, vem som utvecklat tekniken, vem som utvecklat kompetensen, vem som haft den ledande rollen för att sammanställa alla olika tekniker, fått dem att fungera tillsammans och skapat en fungerande bil av dem.

Det var Frank Weber från Opel som skapade Volt och Ampera och inte storskrävlaren Lutz.

Och vill man ha ytterligare bevis så är det bara att fråga BMW vem man valde som chef för att utveckla sina framtida alternativa drivsystem och elbilar.

Bob Lutz kanske?
Knappast…

#23
2012-06-27 15:30

Ja, det är helt klart ett fall av missförstånd och någon här som är dåligt påläst.
För det elbilsprojekt som mynnades ut i Volt så var initativtagaren Robert "Bob" Lütz, vice ordförande för GM. Han var väldigt imponerad av Teslas utveckling av sin Roadster och såg det som framtiden. Det var Teslas uppvisning på Detroit Auto Show år 2006 som impade så mycket på "Bobban Lütz" att han startade projektet Volt.

Lütz var GMs Steve Jobs. Han var visionären, han kände in marknaden, han drog upp linjerna för utvecklingsarbetet, han visste vad han ville ha och han var väldigt tydlig med det. Sedan lämnade han över sina skisser till tekniker som anställdes för att förverkliga hans vision. Så Volt föddes i Lütz huvud, det var hans projekt och hans idé och han som bestämde över utvecklingen av det. Givetvis hade han folk anställda under sig, precis som Steve Jobs. Och precis som Steve Jobs var det Lütz som höll i trådarna.

Det stämmer att Frank Weber var involverad, han var förste ingenjör i arbetet med Volt. Men vad har Opel med det att göra? Weber bodde och verkade i USA fram till och med år 2009 och det var i USA som Volt utvecklades. Som sagt, projektet startades redan år 2006. Det var inte så att Weber flög från sin bostad och arbetsplats i USA till Opel i Tyskland för att jobba på Volt,... utan han jobbade på Volt under sin tid i USA. Det var först år 2009 som han flyttade tillbaks till Tyskland och då blev han chef för produktutveckling på Opel.

Så faktum kvarstår - iniativtagaren till Volt var "Bobban Lütz" och bilen utvecklades av GM i USA där Frank Weber var en av teknikerna som arbetade med projektet. Att få detta till att Opel i Tyskland utvecklade Volt, ja tillåt mig att skratta. Det visar bara på att en viss person här har gjort Opel till sin Gud. Ja, vi vet ju att det var Opel som skapade världen och vårt universum. Vi människor skulle inte finnas om inte Opel fanns. Först var Opel, och Opel var allt. Sedan uppstod människan som en följd av detta.

För övrigt är Lütz pensionär, han jobbar inte längre. Tror faktiskt att han inte vill bli anställd av någon.

#24
2012-06-27 16:56

Låt oss titta på de som var involverade i projektet Volt:

Bob Lutz, Vice Chairman
Beth Lowery, VP for Energy and Environment
Larry Burns, VP of Research and Development
Frank Weber, E-Flex Vehicle Line Executive
Nick Zielinski, Volt Chief Engineer (Fuel Cell)
Denise Gray, Director of Hybrid Energy Storage Systems
Bob Kruze, Director of Hybrids and EV's

De flesta har väldigt amerikanska namn, men visst det är ju möjligt att Opel i Rüsselheim importerade kompetens från USA för den tyska kompetensen inte var tillräcklig, om det nu var Opel som stod för utvecklingsarbetet. Med tanke på den insiktsfulla kommentaren nedan om att Frank Weber gjorde precis allting, så satt antagligen alla de andra och rullade tummarna för de hade inget att göra... Och under dessa chefer och tekniker så fanns ytterligare människor...

Men på toppen satt Lütz och höll i tyglarna, för projektet var hans "baby" det var detta han ville få klart innan han pensionerade sig. Det var detta han lade ner sin själ i, hans sista utmaning innan han lämnade bilbranschen. Frank Weber var viktig ja, som de andra som var med och gjorde Lütz vision och koncept till verklighet.

#25
2012-06-27 17:44

Vad det inte Al Gore som uppfann Volt/Ampera, strax efter han uppfann internet! =)

#26
2012-06-27 17:56

Det finns faktiskt en koppling mellan BMW och Bob Lütz. "Bobban" var med och tog fram den första 3-serien hos BMW på 70-talet... Han har även jobbat som chef över produktutveckling på Chrysler och han har varit vice president på Ford där han ledde utvecklingen av Ford Sierra på 80-talet.

Det är lätt att få för sig att Bob Lütz bara snackar, för det är en del av hans personlighet. Men, när han inte snackar så har han varit projektledare för ett flertal bilmodeller som har blivit stora succéer världen över och han har jobbat både för europeiska och amerikanska bilföretag under sin långa karriär. (Gubben är över 80 år!).

#27
2012-06-28 06:06

Hej Alex!
Om en person är intresserad av bilar; blir han då per automatik helt
ekonomiskt galen?
Tror du inte det går att kombinera intresse för bilar, motorcyklar och annat med sträng ekonomisk disciplin.
Man kan ju faktiskt ha begränsade ekonomiska resruser och därför bli tvungen att köpa någo för(nuftigt) nytt eller rent av något begagnat för att klara det dagliga (transport-) livet.

#28
2012-06-28 14:15

Hej eduardovitch. Nu var det inte jag som uttalade mig, men att bilen främst skulle vara för ointresserade tror jag inte (direkt) behöver ha med priset att göra, utan mer just den här bilmodellens egenskaper och karaktär. Och visst tror jag att det går kombinera intresse och sträng ekonomi, absolut.

Mvh Alexander Öbom, Vi Bilägare


#29
2012-06-29 21:33

Visst, Bob Lutz nya fiskarkompis är i farten med att berätta sin allra mest hiskeliga lögnhistoria.

Men när det blir för mycket dravel, då slutar man att bry sig, så fläska på bara…

Fast man får ju också intrycket att någon inte är riktigt vid full hälsa, kanske ett samtal med 112 kunde hjälpa?

#30
2012-06-30 17:43

Shogun och N-iklas:

Jag hatar när ni lägger in youtube länkar. De funkar inte här. Ni vet väl att Youtube är farligt för Kina folket och därför blockerad av regeringen???
;)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.