Nästa artikel
C-Aircross – crossover-vision från Citroën
Nyheter

C-Aircross – crossover-vision från Citroën

Publicerad 8 februari 2017
En ”suvifierad” C3 spås putta bort MPV-Picasso.
Citroën satsar på det blomstrande suvsegmentet och visar upp det säregna och färgglada konceptet C-Aircross. Enligt Citroën hämtar bilen mycket av sin identitet från nya C3 och många motorsajter spår att Aircross-suven kan komma att ersätta Picasso-MPV:n som är på utdöende. I framtiden är det istället tänkt att barnfamiljer ska köra runt i en terrängstukad bil med högre markfrigång som fortfarande behåller vissa element av flexbilens praktikaliteter.

Bakdörrana har gångjärn i bakkant, så kallade ”självmordsdörrar”. Tillsammans med avsaknaden av B-stolpar blir in- och urstigandet enkelt. På utsidan sitter kameror istället för sidospeglar och i sätesstolarna finns förvaringsmöjligheter.
 
Diskutera: Vad tycker du om Citroën C-Aircross Concept?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-02-08 15:24
saabnisse

Att man tagit bort B-stolpen är vettigt, men varför denna hemska ratt?
Varför ska en del formgivare vara så märkliga att de sätter in så otäcka rattar?
En ratt ska vara rund! Det har den varit sedan tidernas begynnelse!

#3 • 2017-02-08 15:56
pinjong

@saabnisse. TV-spelsgenerationen känner sig kanske mer "hemma" med en bekant rattform . ;-)

#4 • 2017-02-08 18:00
Lasse L-on

Nu är det ett tag sedan jag hade Citroen men denna ser riktigt trevlig ut. Det som stör mig är att hjulen verkar vara för små. Men instrumenteringen är något som jag själv varit inne på, en litet uppstickande tydlig mitt i blickfånget. En lite högre sittposition gillar jag också. Har bilen bara hyfsad kvalitet så varför inte. En av få bilmärken som fortfarande vågar skapa något eget. Hur man får tätt mellan dörrarnas fönster kan jag inte se på bilderna. Att ratten är lite oval stör inte mig, för det kan ge fördelar. Om AWD finns eller kommer som tillval är det ok men inte ett krav viktigare är hybridsystem för korta transporter med enbart eldrift. Bilderna ser som sagt bra ut, verkligheten kan ju vara annorlunda.

#5 • Uppdaterat: 2017-02-08 19:28
Raphael

Nu bör vi minnas här att detta är ett koncept, räkna med att varken interiören eller dörrlösningen kommer i produktionsbilen som lanseras först under senhösten - tyvärr ca ett halvår efter syskonet Opel Crossland X. Å andra sidan släpper Opel Grandland X senare än syskonet Peugeot 5008.
Den är framhjulsdriven, men har Grip control som är PSAs avancerade elektroniska diffbroms för olika vägförhållanden.

PSA reserverar 4-hjulsdrift för de större modellerna och då enbart i kombination med separat elmotor för bakhjulen. Ett system med mekanisk axel mellan fram och bakhjul har dömts ut av PSA. De 4-hjulsdrivna hybriderna får två elmotorer (en bak och en fram) som körs i kombination med en bensinmotor (som bara kör framhjulen). De kopplas till en ny 8-stegad automatlåda. Presenteras först i en DS SUV sedan kommer det i Peugeot 3008/5008 och Citroën C4 Aircross, alltså storebror till C3 Aircross. Systemet finns presenterat på PSAs hemsida sedan förra våren så ingen hemlighet vad PSA jobbar på.

#6 • Uppdaterat: 2017-02-08 19:29
Grosser

Kul! Dock kommer den att se betydligt nyktrare ut i produktion.

#7 • 2017-02-08 21:12
40-talisten

Opel Crossland X och denna Citroen C-Aircross är byggda på samma plattform, men vilken tror ni kommer att säljas flest av i Sverige? Jag vet vilken jag skulle välja...

#8 • 2017-02-08 21:53
GF

@40-talisten
Troligen att kommer fler sälja Opel Crossland X än Citroen C-Aircross.

#9 • 2017-02-08 22:20
Raphael

Opel har visat sin produktionsversion, Citroën ligger ett halvår efter. Vi vet inte hur de kommer att stå mot varandra än. Det är inte bara plattformen som är samma, även huvudlinjerna för karossen, framruta, dörrar och baklucka är samma. Fronten blir ju olika, bakljusen olika och Aircross får sitt eget stuk på tredje sidofönstret, och så airbumps förstås. Interiörerna blir i stort olika. Jag räknar med att Aircross får en stil som påminner mycket om nya C3, men gärna adderad med en head up skärm.

Aircross lär få Citroëns nya stötdämparsystem med hydrauliska kuddar. Räkna med att det innebär en speciell komfortupplevelse. Opel får mer traditionell fjädringsteknik.

#a • 2017-02-09 03:28
John2008

Aerodynamiskt formgiven för att spara på de dyra dropparna, eller?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.