Nästa artikel
Byd Ocean-X är en ny elsedan med ”enorm” räckvidd
Nyheter

Byd Ocean-X är en ny elsedan med ”enorm” räckvidd

Publicerad 15 september 2021 (uppdaterad 26 augusti 2022)
Kinesiska Byd visar första bilden på en ny elbil med räckviddssiffra på upp till 100 mil.

Kinesiska uppstickaren Byd tillverkar än så länge bara en bråkdel av antalet bilar som exempelvis Volkswagen eller Mercedes, men har rusat på börsen de senaste åren.

I sommar kom beskedet att de första 100 exemplaren av elsuven Byd Tang anlänt till Norge och biltillverkaren har bland annat satsat på en särskild typ av batteri som företaget kallar ”bladbatteri”.

Nu visar Byd upp den första bilden på konceptbilen Ocean-X, en fyrhjulsdriven sedanmodell som bygger på tredje generationens elbilsplattform – en arkitektur som även ska kunna användas av andra biltillverkare.

Byd utvecklar en ny elbilsplattform som även ska kunna användas av konkurrerande märken.

Byd Ocean-X har precis som Porsche Taycan stöd för 800-voltsteknik. Den ska kunna laddas med 15 mils räckvidd på bara fem minuter.

Byd utlovar ”enorm prestanda och räckvidd” och påstår att plattformen tekniskt sett har stöd för räckviddssiffror på upp till 100 mil. Accelerationen till 100 km/tim ska gå på 2,9 sekunder.

Bilen har en luftmotståndskoefficient på låga 0,21 och en särskild värmepump som ska ge 20 procent längre räckvidd på vintern. Det är oklart om eller när den ska sättas i serieproduktion, och i så fall till vilket pris.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 15 september 2021 Saab-Nisse har rätt! …
  • 15 september 2021 Koncept har tyvärr en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.