Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bra strålkastare kapar risken för allvarliga olyckor

Publicerad 2021-10-14 11:35
En bil med bra ljus löper betydligt mindre risk att råka ut för en olycka än en bil med dåliga strålkastare, visar en amerikansk studie.

För den som ofta kör bil på mörka vägar utan belysning är det knappast någon nyhet att bra strålkastare gör körningen säkrare. Trots det är strålkastarna något som många bilköpare glömmer bort att kolla vid köpet eller helt enkelt inte kan testa förrän de köpt bilen.

Nu är det också bevisat att bra ljus är säkrare. En ny studie från amerikanska försäkringsinstitutet IIHS visar att bilar med strålkastare som fått bra betyg i IIHS tester råkar ut för nästan 20 procent färre olyckor nattetid jämfört med bilar med svaga strålkastare.

I studien har IIHS granskat och utvärderat 44 000 singelolyckor som inträffat i mörker. Resultatet visar också att risken för personskador minskar med nästan 30 procent med bra strålkastare. Även risken för olyckor med fotgängare minskar med 23 procent och risken för viltolyckor minskar med 15 procent.

– Att köra på natten är tre gånger mer riskfyllt än att köra på dagen. Det här är första studien som visar hur mycket bättre strålkastare kan hjälpa, säger Matthew Brumbelow, forskningsingenjör på IIHS.

De ljustester som IIHS gör går inte alltid att översätta direkt på europeiska bilar. Strålkastarna kan nämligen skilja sig åt beroende på olika lagar och regler. Vi Bilägare gör dock ljustester av alla testade bilar och du kan se resultatet här.

Exempel på bra strålkastare i IIHS ljustest.

Exempel på dåliga strålkastare i IIHS ljustest.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 2021-10-15 10:42 Den nya lamporna som är vita…
  • 2021-10-15 09:08 Förr i världen när det fanns…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.