Bild
Nästa artikel
BMW stämmer däckfirma för plagiat

BMW stämmer däckfirma för plagiat

Nyheter

BMW menar att Nordisk däckimport sålt plagierade fälgar. Nu stäms däckfirman på nästan fyra miljoner kronor.

BMW har lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt mot däckfirman Nordisk däckimport i Lund. Enligt BMW har företaget sålt fälgar som är direkta kopior av BMW:s originalfälgar, ett varumärkesintrång.

BMW kräver att tingsrätten vid vite på 500 000 kronor ska förbjuda däckfirman att sälja fälgarna. Dessutom yrkar biltillverkaren på ett skadestånd om 3,9 miljoner kronor.

Nordisk däckimport har danska ägare och en liknande process pågår i Danmark.

Taggar: Nyheter, , BMW

Kommentarer

#1
Raymond K
2010-12-13 12:04

Jaha

#2
2010-12-13 12:32

Kopierade fälgar säljs ju överallt...

#3
Anonymous
2010-12-13 12:59

Om nu fälgarna ser exakt likadana ut är det ju onekligen rätt klumpigt. Snarlik design är en sak, men exakta kopior något helt annat - särskilt som fälgarna (om det nu är de på bilden som avses) är av en tämligen avancerad och unik design (fast snygga är de inte - och opraktiska till tusen).

#4
DeN
2010-12-13 14:51

Bra BMW, kör hårt!
Piratkopior kan ju vara direkt farliga i sådana här sammahang.

#5
2010-12-13 14:53

Som vanligt, BMW brukar stämma och tror det är 3:e gången nu... Tror dock inte de vunnit nått fall hittills....

#6
2010-12-13 14:58

http://www.2bmw.eu/Home.html

#7
SiggeN
2010-12-13 16:00

Natuligtvis måste BMW hålla efter piraterna. Konsumenterna blir inte glada när de får problem med sina piratfälgar om de tror de köpt original och då får billtillverkaren oförskyllt skulden. Titta bara på Blocket...många skumma fälgar till salu (som man ofta försöker kränga som original) Tämligen enkel logik...kanske tom SImon no kan ta till sig...

#8
2010-12-13 18:42

Re SiggeN
Inga problem om så skulle vara fallet, men hur många gånger läser du om problem med fälgar....?

Det problemet är nog det minsta vad det handlar om är ju att BMW tar så hutlöst betalt att de bäddar för kopior som säljs till marknadsmässiga priser....

Det är där skon klämmer att de inte får sälja sina egna fäljar utan kunden köper ofta samma fälg men för under halva priset.....

#9
#1 Tysken
2010-12-13 18:51

Piratkopiering och sälja under ett varumärke som exv. BMW är olagligt.
Ett av de största hoten som finns mot etablerade varumärken .
Fälgar är en sak, medicin, flygplansreservdelar är andra.
Men som vanligt finns det personer så som
"Simon no1" som tycks tro att saker som har en logga eller varumärke är helt ok bara det är billigt.
Tråkigt för dej eller någon i din familj när ni får verkningslös medicin där någon piratkopierat ett varumärke och säljer detta som äkta.

#10
2010-12-13 18:58

Re #1 Tysken
Som du kanske läst i länken jag la in tidigare så tillverkas ibland fälgen i samma fabrik, packas bara i olika ´kartonger, en fälg har hårda krav på sig och testas innan den får säljas, så det du tar upp är inget problem...

Så är det med många bildelar, åker du och kikar i fabriker som tillverkar bildelar så packas samma del i olika kartonger, inget nytt......

#11
Nithin01
2010-12-13 21:45

Skrivet av "Simon no1"

"Som du kanske läst i länken jag la in tidigare så tillverkas ibland fälgen i samma fabrik, packas bara i olika ´kartonger, en fälg har hårda krav på sig och testas innan den får säljas, så det du tar upp är inget problem..."

Det faller på sin egen orimlighet att BMW skulle tillåta en sidotillverkning av sina fälgar hos underleverantören som sedan säljs direkt ut på eftermarknaden i enbart andra kartonger hos en grossist...

"Så är det med många bildelar, åker du och kikar i fabriker som tillverkar bildelar så packas samma del i olika kartonger, inget nytt......"

Ja, men inte i detta fall.

Fö. så borde du förstå att om man är tvingad att köpa delar från ett flertal underleverantörer för skapa sig ett komplett utbud som ingen kan konkurrera med. Det kostar och det finns fö. finns det ingen som vill ta upp kampen om att erhålla ett komplett sortiment då det helt enkelt blir för dyrt.
En tillverkare som BMW har däremot inte så mycket att välja på.

Ser bara varje specifik del för sig i ett perspektiv där man bör sprida ut det så kan det bli skevt.
Tillverkar du bara fälgar som säljs över hela världen så kan du förmodligen pressa priserna....

Skrivet av "Ingemar Hjelmstierna".

"BMW kommer deras fälgar inte längre om några år att kosta säg 2500 kronor, då kommer priset kanske att ligga på 8000 kronor. Och detta gäller inte bara fälgar utan alla delar på en bil. Köp ett bromsbelägg 6000 kronor, en backspegel 9000 kronor. Detta är vad det handlar om."

Ja, om fler som han får fritt spelrum så kommer det se ut så och på sikt hotar det BMW GmbH.
Gissningar och grova höftningar från Igenmars sida...
Men egentligen handlar det inte om eskalerande priser som någon försöker framhålla....
Det handlar om att Ingemar Hjelmstierna inte längre tillåts snylta på BMW:s glans för att tjäna sina stålar.

Tragiskt!

#12
Nithin01
2010-12-13 21:47

Kör hårt BMW!

#13
Stefan Svärd
2010-12-13 22:59

Är det inte skillnad på "piratkopierade" och "plagierade". Om man tillverkar en fälg som ser likadan ut som "orginalet" är det plagiat. Om man dessutom märker den med orginalets varumärke, är det en piratkopia. Jag vet inte om plagiat är olagligt, men piratkopiering är det definitivt.
Vissa saker signalerar sitt varumärke så starkt via sin design, att designen i sig själv kanske är juridiskt skyddad. Men det gäller det en fälg?
BMW försöker i alla fall, förmodligen därför att många BMW ägare köper billigare plagiat istället för dyra orginal.
Vänligen

#14
789
2010-12-13 23:33

BMWz fälgar är dom snyggaste

#15
Jimmyy
2010-12-14 08:31

BMW originalfälgar är ju så sjukt dyra, så det är inte så konstigt att det finns en massa pirat på marknaden.

Sen tycker jag faktiskt att folk oftast är väldigt noga med att skriva ut att det inte är original i sina blocket annonser...

Huruvida original BMW skulle vara bättre än pirat är ju en helt annan fråga.

#16
2010-12-14 12:57

Re Nithin01
Det klart BMW inte tillåter eller vill, men är fälgen inte mönsterskyddad så kan de egentligen inte hindra tillverkaren från att sälja till vem som helst så vida det inte är styrt i avtalet, däremot så finns det stora seriösa fälgtillverkare som gör kopior, så länge de inte är exakta så är det inget problem och kvaliten på dessa fälgar är minst lika bra som en orginalfälg......

Än så länge har vi varit förskonade från dåliga fälgar mest beroende på de krav som ställs på tillverkarna...

Visste du förresten att det är högre krav på regumerade däck än nya....?

#17
#1 Tysken
2010-12-14 20:17

Det märks att det finns vissa som inte förstår, eftersom man tror att fälgar och annat är tillverkade i samma fabrik som orginalet
Nu är det ofta inte så utan man kopierar och tillverkar där det är billigt , med billigaste legeringar helt utan ansvar att det håller och sedan så sätter man på en BMW logga.
Man får vara ganska naiv och även dum om man tror att exv . en förfalskad (kopierad ) Rolex klocka är tillverkad på Rolexs fabrik.
BMW:s fälgar har i varjefall tidigare ofta varit tillverkade av BBS, , De kom i obestånd och var nära att gå i KK pga att deras fälgar kopierades i Kina.

#18
Nithin01
2010-12-14 21:41

Skrivet av 'Simon no1'

"Det klart BMW inte tillåter eller vill, men är fälgen inte mönsterskyddad så kan de egentligen inte hindra tillverkaren från att sälja till vem som helst så vida det inte är styrt i avtalet, däremot så finns det stora seriösa fälgtillverkare som gör kopior, så länge de inte är exakta så är det inget problem och kvaliten på dessa fälgar är minst lika bra som en orginalfälg......"

Det är precis vad dom kan även om det inte är exakt plagierat.
Och nej, det finns verken stora eller seriösa tillverkare som gör 'orginalkopior' som är "minst lika bra".

"Visste du förresten att det är högre krav på regumerade däck än nya....?"

Vilka krav och vad säger kraven om kvalitet och prestanda?

Är man en snålkorv så är det väl enklare att bara erkänna det istället för att försöka övertyga världen om att det billigare är bättre eller lika bra.
Det är det ytterst sällan och enl. min erfarenhet, aldrig.

#19
Ingemar Hjelmstierna
2010-12-21 14:34

Hej

Eftersom mitt namn nämns här vill jag här förtydliga ett par saker.

Vi har alltid talat om vad det är för produkter vi saluför.

Vi har aldrig lurat någon om vilka produkter vi har.

Kunderna har själva kunnat göra ett aktivt val vilka produkter de vill köpa.

Om ni tar reda på lite fakta så får ni en mer rättvisande bild av det hela.

Detta handlar inte om ”pirat” kopierade handväskor eller medicin.

Från Official Journal of the European Union L 375 of 27 December 2006

Corrigendum to Regulation No 124 of the Economic Commission for Europe of the United Nations (UN/ECE) — Uniform provisions concerning the approval of wheels for passenger cars and their trailers

2.4.4. ‘Pattern part replacement wheels’ being wheels produced by a manufacturer who is not a supplier of the vehicle manufacturer with the specified wheel. With regard to the design, inset, rim designation wheel fixing PCD and spigot mounting diameter, correspond to that of an OE-wheel, but wheel contour, material and so on, may be different;

Jag är bara en av många bl.a. fälggrossister och däckverkstäder som har blivit stämda av BMW (bara hos Stockholms tingsrätt finns det nog ca 15 fall idag), flera har också förlikat innan det gick till domstol. De får då skriva på att inte sälja några fälgar som passar BMW bilar.

Jag är dömd av Stockholms tingsrätt för att ha sålt fälgar som är lika fälgar som BMW har.

En av fälgarna som jag blev dömd för är nu godkänd och certifierad enligt EU:s ECE/ONU R124. Vår leverantör har idag många fälgar som passar BMW som är godkända och certifierade enligt EU:s normer.

Vi visste att detta var på gång och det vet nog BMW och BMW:s advokater också.

Dessa fälgar sälj lagligen i Italien, så varför ska vi behöva utstå BMW:s aggressiva agerande här i Sverige? Båda länderna är ju med i EU och det finns EU-förordningar som Sverige har skrivit på som säger: Om en vara är godkänd för försäljning i ett EU-land så ska den också vara godkänd för försäljning i andra medlemsländer. Detta är innebörden i principen om ömsesidigt erkännande, som är en viktig del av den inre marknaden. Genom ömsesidig erkännande behöver inte alla nationella lagstiftningar om en viss typ av vara se likadana ut. Varan kan cirkulera fritt på den inre marknaden ändå.

BMW är en av världen mest vinstgivande biltillverkare och de kan anlita tusen advokater men om vi, de fristående fälgföretag inte kan konkurrera med BMW, vem ska då göra det? Ska BMW få monopol på vissa delar som passar deras bilar? Om det inte finns någon som kan konkurrera med BMW vad tror du då att deras fälgar kommer att kosta imorgon?

Vad händer om tex Volvo, Saab, Opel, Audi, Citroën, VW, Skoda och Toyota mönsterskyddar sina delar?

Vill du betala det priset?

Mvh
Ingemar Hjelmstierna

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.