Nästa artikel
BMW och Renault slår Tesla i nytt pekskärmstest
Nyheter

BMW och Renault slår Tesla i nytt pekskärmstest

Publicerad 2024-04-02 19:10
BMW, Renault och Volvo lyckas bra i ett nytt test av infotainmentsystem och röststyrning. Men för de japanska tillverkarna går det sämre.

Allt fler av bilens funktioner och finesser styrs av ett infotainmentsystem, som allt oftare består av en pekskärm. Men ett dåligt designat system ökar olycksrisken – och gör föraren frustrerad.

Nu har engelska What Car testat hur säkra infotainmentsystemen i 20 nya bilmodeller är. Både själva skärmen och röststyrningen har testats på en avlyst testbana.

Föraren fick ett antal olika uppgifter att lösa – exempelvis byta radiostation, ange ett resmål i navigationssystemet eller ändra temperaturen – efter att först ha fått bekanta sig med systemet. Uppgifterna gjordes tre gånger och i 50 km/tim. Upplägget är detsamma som Vi Bilägare använde i vårt pekskärmstest med elva bilar.

Det Googlebaserade systemet i Volvo XC60 får beröm i testet.

Klart bäst resultat fick nya BMW 5-serie som både har en pekskärm och ett fysiskt kontrollvred med genvägsknappar på mittkonsolen samt en bra röststyrningsassistent. Det fysiska kontrollvredet har plockats bort i flera nya BMW-modeller, men finns alltså kvar i 5-serien.

Även flera bilmodeller med infotainmentsystem som bygger på Googleteknik får bra betyg. Dit hör Renault Austral och Volvo XC60.

Tesla Model S får något sämre betyg. Pekskärmen fungerar okej, enligt testet, men röststyrningen får bakläxa. Flera japanska bilar ligger dåligt till: Nissan Qashqai, Mazda CX-30, Honda HR-V och Suzuki S-Cross. Sämst betyg får Opel Corsa.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 2024-04-03 10:26 Rösthyrning var kul de…
  • 2024-04-03 10:12 I detta håller jag med dig…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.