Nästa artikel
BMW-batterier till vindkraft
Nyheter

BMW-batterier till vindkraft

Publicerad 15 mars 2017 (uppdaterad 15 mars 2017)
BMW ska leverera 1 000 batterier av den typ som sitter i elbilen i3 till Vattenfall. Batterierna ska användas till att lagra el som produceras i Vattenfalls vindkraftsanläggningar.

Ett av de största problemen med förnybara elkällor är att de inte alltid kan producera elen när den behövs som mest. För att hantera detta måste energibolagen lagra el och nu har alltså Vattenfall kommit överens med BMW om att biltillverkaren ska leverera 1 000 litiumjonbatterier i år. 

– Energilagring och nätstabilitet är de viktigaste frågorna i den nya energivärlden, säger Gunnar Groebler, Senior Vice President vid Vattenfall och chef för Business Area Wind. Vi vill använda anläggningarna där vi producerar el från förnybara energislag för att driva på övergången till ett nytt energisystem och för att underlätta integreringen av förnybara energislag i energisystem med lagringsmöjligheter. Frikopplingen av produktionen från förbrukningen och sammankopplingen av olika förbrukningssektorer är i fokus för vårt arbete.

Batterierna ska användas till att lagra den ström som produceras i vindkraftsparken Princess Alexia utanför Amsterdam. Det finns också planer på att använda tekniken i den kommande vindkraftparken i Hamburg-Bergedorf. Eventuellt kan batterierna också användas till att lagra el i privata hushåll.

– Vi är glada att i BMW ha hittat en leverantör som med användningen av batterier med tillförlitligt god kvalitet från tysk serietillverkning uppfyller våra höga säkerhetskrav, säger Daniel Hustadt, projektledare för stora batterier vid Vattenfall Innovation GmbH.

Diskutera: Vilken energilösning tror du på för framtiden?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-03-15 09:27
L. Mäkinen

Framtiden kommer inte ha endast en energilösning. Sol, småskalig vindkraft, kärnkraft och vattenkraft är väl de största jag ser.

#2 • Uppdaterat: 2017-03-15 09:40
Ingooo

Intressant. Kommer nog många sådana här smarta lösningar framöver. Skulle gärna ha ett par batterier hemma på ca 60kwh. Säg i kombination med solceller och en liten propeller/vindsnurra som med smart styrning laddar och förbrukar elen i batterierna för att få optimal livslängd. Sen är batterierna ingen billig produkt än så knappast ekonomiskt fördelaktigt idag. Men hittar vi smarta lösningar för att lagra energi när sol och vind är gynnsamma så tror jag att vi snart har ett nollsummeespel åtm vad gäller hushållens energibehov om man bor i ett hyfsat välisolerat hus.

#3 • Uppdaterat: 2017-03-15 10:54
Grosser

Det kommer att finnas minst lika många kraftslag i framtiden som det gör idag. Inget av dem kommer att vara helt dominerade.
Behovet av traditionell baskraft för hushåll kommer att minska på kontinenten i och med att batterier kan nyttjas på detta sätt utlokaliserade i elnätet. I Sverige har vi vintern som utmaning, sommaren är inget problem för ett hushåll att var självförsörjande via egen elproduktion.
Anslutna elbilar kommer (idealt) fungerar som en backup för att kapa topparna på höglastperioderna i elnätet.

#4 • Uppdaterat: 2017-03-15 11:07
PREVIA

I en tid när våra lokala leverantörer av el tillåts ta ut högre avgift för elledningar i kommunen än kostnaden för den producerade elen från elproducenterna så börjar det kanske bli intressant med egenproducerad el.
Med elbilar likt vanliga bilar står parkerade kanske 95 % av dygnets timmar och körs 2-3 mil per dag går det bra att använda elbilens batteri som lagring för hushållets el utan att köpa något fristående batterilager.

#5 • Uppdaterat: 2017-03-15 12:31
saabnisse

Min chef, som basar för ett vattenkraftbolag, har räknat ut att om man bor i en villa som man tänker behålla är det bättre att pensionsspara i solceller än på bank.
100000:- i solceller kan produdera el för 15000:- under ett år. Alltså 25% ränta på investerat kapital!
Och det blir bättre ju högre energikostnaden är.

#6 • Uppdaterat: 2017-03-16 00:13
PREVIA

Blir det inte 15 %? För övrigt så får man ett skatteavdrag på 60 öre kWh för egenproducerad el och man kan ansöka om utsläppsrätter som gör ekonomin ännu bättre. För den utan pengar kan man låta ett företag låna ens tak för 1 kr för att sätta upp solceller och man köper elen för samma pris som tidigare, när panelerna är betalda efter 10-15 år så övergår panelerna och växelriktaren till husägaren.

#7 • Uppdaterat: 2017-03-16 00:34
walle_x

Det kanske är miljömupparna som beställt batterierna för att driva propellrarna när det inte blåser så att vi korkade väljare ska tro att vindkraft är det bästa som hänt mänskligheten.

#8 • Uppdaterat: 2017-03-16 10:09
HT19

Mera skattepengar som slängs på korkad grön energi som igentligen är skitig energi!

#9 • Uppdaterat: 2017-03-16 10:23
PREVIA

Vindkraft blir billigare och billigare.
http://www.vindkraftsnyheter.se/20170307/4725/abb-satter-indiskt-rekord
Danmark får bara 45 % av all sin el från vindkraft. I USA är vindkraftsel nere i 30 öre kWh.
http://standupforwind.se/Fakta+om+vindkraft/
Danmark tänker bygga en 6 kvadratkilometer stor ö vid Doggers bank som med sina vindkraftverk kommer att förse 80 miljoner mäniskor med el.
Så den förnyelsebara elen blir nog svår att stoppa.

#a • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

walle ochHT.....
Väntar med spänning på ett förtydligande och en källhänvisning!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.