Nästa artikel
Biltjuvarnas fräcka metod
Nyheter

Biltjuvarnas fräcka metod

Publicerad 11 april 2017
Lämna inte ifrån dig bilnycklarna för lättvindligt! Om du gör det frivilligt och personen tar din bil räknas det inte som stöld.
Har hittat på ytterligare ett knep att stjäla bilen – låtsas vara bilfirma som erbjuder sig att sälja den.
Försäkringsföretaget If varnar för en ökande bluffmetod för att stjäla bilar. Flera fall har anmälts de senaste månaderna. Det går till så att tjuvarna kontaktar privatpersoner som lagt ut sin bil till försäljning på nätet och utger sig för att vara bilfirmor. De erbjuder sig att ta hand om försäljningen och lovar att pengarna ska sättas in på bilägarens konto framöver. Bilägaren skriver på ett avtal och lämnar över bilen till representanten som försvinner med fordonet och struntar i att betala.

Kruxet är att när man frivilligt lämnar ifrån sig bilnycklarna så räknas det inte som stöld och det går inte att få ersättning från bilförsäkringen.
– Det går dock fortfarande att använda rättsskyddet i försäkringen för att anlita en advokat om man vill och kan ta bluffarna till rätten, säger Dan Falconer, motorexpert på If. Han tipsar om att läsa på om företag som kontaktar en, från nätrecensioner till svartlistningar. Många av företagen har hemsidor som ser professionella ut och hävdar att de samarbetar med försäkringsbolag eller Transportstyrelsen.

Andra tips för att inte bli lurad av biltjuvarna är att kräva legitimation på den man träffar vid bilmötet, att alltid åka med vid provkörningar och att inte lämna över registreringsbevis eller nycklar förrän affären är klar.
 
Diskutera: Har du eller någon du känner råkat ut för bluffmakare med avsikt att stjäla bilen?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-04-11 09:28
Hackenbush

Detta är inget nytt, det har pågått länge, flera år och folk som vill sälja sina bilar går fortfarande på bluffen.
Lämna aldrig över en bil utan att alla pengar kommit in på kontot, det är den enkla lösningen.

#2 • Uppdaterat: 2017-04-11 09:54
Mattse

Människor har aldrig varit så upplysta och haft så lätt för att söka information som nu. Med Google i mobilen är hela världens information bara ett knapptryck bort. Dessa bluffmetoder och andra liknande har det pratats om och varnats för väldigt länge både på nätet och i tidningar. Ändå finns det folk som blir blåsta av bedragare. Men det är som de säger, mot dumhet finns inga botemedel.

#3 • Uppdaterat: 2017-04-11 11:04
daem0n

Det är polis och politikernas fel. De letar inte efter bilar som blev stulna med den här metod. I alla fall, polis är inte aktivt att utreda den här typ av brott. Men vi har vägkameror, jag fattar inte varför bil regnr identifiering funkar bara för trängselskatt och inte att följa stulen bil och utreda brott?

#4 • Uppdaterat: 2017-04-11 11:35
Hackenbush

daemon, en bil som du lämnar över till en säljare med nycklar och allt är inte stulen enligt lagens mening och då kan inte polis lägga resurser på det även om säljaren man lämnar bilen till inte betalar dig några pengar.
Så det är en lite säkrare metod för bilskojare för att reda ut dessa bluffar tar lång tid och kostar mycket.
Många försäkringsbolag betalar ju inte heller ut ersättning om man självmant lämnar bil och nycklar till någon som bluffar om försäljning.
Folk måste börja tänka till lite och inte vara så naiva.

#5 • Uppdaterat: 2017-04-11 11:59
Styggavargen

Enkelt, avfärda telefonsäljare och sök istället upp försäljningsföretaget själv. Då vet du vad du ger dig in på. Jag gör aldrig sälj/köp över telefon med företag jag inte känner till. Jag vill alltid se papper först. Många försäljare lockar med att erbjudandet bara finns när du skall göra det över telefon, frågar man efter papper som skickas hem vill de bara lägga ner samtalet. Bluffen är avslöjad VSB.

#6 • Uppdaterat: 2017-04-11 12:02
Styggavargen

Privat bilaffär gör man enklast med pappersavtal samt transaktion på banken så att man är säker på att pengarna är på kontot innan nycklarna överlämnas.

#7 • Uppdaterat: 2017-04-11 12:58
adzam

Vem lämnar sin bil till någon som ringer? hur naiva är vissa...skrämmande!

#8 • Uppdaterat: 2017-04-11 15:48
systembolaget

Här ser man att den siste idioten inte är född, hur dum får man vara.

#9 • Uppdaterat: 2017-04-11 19:30
Hundter

Kanske dags att göra tvärtom?
Casha in 25.000:- och dra??
Näe, jag bara skojar! Naiviteten bland vissa säljare är otrolig !
Om någonting är för bra för att vara sant, så är det för bra att vara sant!!
Framförallt, behåll registreringspappren!!
Lämna ingen dokumentation! Åk med den person som vill "provköra"!
Bara en "köpare" i bilen!

#a • Uppdaterat: 2017-04-12 13:47
stonebreaker

Är man såååååå naiv får man tamefaan skylla sig själv!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.