Nästa artikel
Biltjuvarna härjar vidare – här är Sveriges mest stulna bilmärken
Nyheter

Biltjuvarna härjar vidare – här är Sveriges mest stulna bilmärken

Publicerad 8 mars 2021
Pandemin har inte stoppat biltjuvarna, som fortsätter med oförminskad styrka.

Under pandemin förutspådde många att antalet bilstölder skulle minska. Så blev det dock inte – det stals ungefär lika många bilar 2019 som 2020, och många av bilarna som försvinner hittas aldrig eftersom de skeppas utomlands.

Det visar nya siffror från Larmtjänst och Trygg-Hansa som publicerades på måndagen. Totalt stals 7 173 bilar i Sverige 2020 jämfört med 7 180 året innan.

– De senaste tio åren har antalet stulna bilar nästan halverats, vilket förstås är mycket glädjande. Samtidigt ökar andelen bilar som aldrig återfinns, vilket till stor del har att göra med att det är relativt enkelt för kriminella att frakta ut reservdelar eller hela bilar med lastbil från Sverige. Trots mycket prat från politikerna saknar tullen fortfarande mandat att stoppa biltjuvarna, säger Mattias Pössl, motorexpert på Trygg-Hansa.

Volvo hamnade i topp på listan över de bilar oavsett årsmodell som drabbades av flest bilstölder under 2020, men sett till antalet Volvobilar i trafik är siffran inte alamerande hög. Efter Volvo på listan över biltjuvarnas favoriter kommer Volkswagen, Audi och BMW.

På listan över de bilar av nyare årsmodeller, 2014–2021, som drabbas av bilinbrott kom istället Volkswagen på första plats följt av Volvo, Audi och Volkswagen.

Läs också: Bildelsstölderna ökar igen – här är tjuvarnas favoriter

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.