Nästa artikel
Bilköparna avslöjar viktigaste elbilshindret
Nyheter

Bilköparna avslöjar viktigaste elbilshindret

Publicerad 21 maj 2021
Fler och fler bilköpare kan tänka sig en elbil. Men det finns fortfarande en del hinder på vägen, enligt en ny undersökning.

Allt fler bilköpare i Norden kan tänka sig en elbil. Det visar den årliga undersökningen Nordisk elbilsbarometer som består av svar från totalt 4 850 personer i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island.

Totalt anger 16 procent av bilköparna att de kan tänka sig en ny elbil under de kommande tolv månaderna. Det är en tydlig ökning från tolv procent förra året och åtta procent för två år sedan.

– Det är roligt att se att antalet svenskar som funderar på att köpa elbil har ökat, säger Magnus Johansson, ordförande i föreningen Elbil Sverige.

När det gäller faktorer som hindrar bilköparna från att välja en elbil ligger fortfarande inköpspriset högst upp. Tre av tio som svarat på undersökningen och ännu inte har någon elbil anger högt inköpspris som en förklaring, trots att bilägandet ofta blir billigare än med en bensin- eller dieselbil på grund av lägre driftkostnader.

Andra viktiga faktorer till att välja bort elbilen är att bilköparna saknar laddmöjlighet hemma och att räckvidden anses för kort.

Läs också: Dystert facit för elbilarna: 100 procent fel räckvidd

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.