Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bilförsäljningen rusar mer än 50 procent – elbilarna backar

Publicerad 2021-04-08 09:54 (uppdaterad 2021-04-08 10:04)
Många nybilsköpare vill komma undan den högre straffskatten och därför rusade bilförsäljningen i mars månad. Men elbilsandelen backar.

I mars såldes hela 54 procent fler nya bilar jämfört med samma månad förra året, och hittills i år ligger ökningen på 20 procent. Det visar nya siffror från företaget Vroom som tar fram uppgifter om hur många bilar som sålts, inte bara hur många som registrerats.

Att försäljningen ökar så mycket beror till stor del på att bonus/malus-systemet skärptes den 1 april. Alla nya bensin- och dieselbilar som registreras från och med det datumet får högre fordonsskatt än tidigare, och det kan skilja flera tusenlappar per år.

Volvo stod för knappt en av fyra sålda bilar i mars månad. Volkswagen hade en marknadsandel på elva procent och Kia på nio procent.

Transportbilar drabbas extra hårt av den högre straffskatten. I mars ökade försäljningen av lätta lastbilar med 85 procent jämfört med samma månad förra året eftersom många köpare vill komma undan den högre fordonsskatten.

Transportbilar drabbas extra hårt av den högre straffskatten

BMW har klättrat och blivit tredje största märket på laddhybridmarknaden.

Elbilsandelen backar

Även om försäljningen av nya bilar ökar, minskar faktiskt elbilsandelen. Det beror på att elbilsbonusen höjs med 10 000 kr från och med månadsskiftet mars/april, så förmodligen ökar elbilsförsäljningen i april månad.

I mars stod laddbara bilar för 38 procent av nybilsförsäljningen och av dessa var knappt sex procent elbilar och 32 procent laddhybrider.

Bland elbilarna var Tesla överlägset störst med en marknadsandel på 46 procent. Det beror på att Tesla ofta gör en ”rusning” mot slutet av varje kvartal. Därefter kommer Kia och Volkswagen.

Bland laddhybriderna har Volvo störst marknadsandel, på över 30 procent. Därefter kommer Kia och BMW.

Läs också: Elbilar får högre bonus – höjs till 70 000 kronor

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.