Nästa artikel
Bildläcka: Här är nya Skoda Enyaq – nya elsuven på ingång
Nyheter

Bildläcka: Här är nya Skoda Enyaq – nya elsuven på ingång

Publicerad 1 september 2020
Skodas nya eldrivna suv-modell verkar ha avslöjats i förtid på nätet. Här är de första uppgifterna.

Skoda ska smita före koncernsyskonet Volkswagen med att lansera en ny eldriven suv-modell. Det är många som ser fram emot Skoda Enyaq, som modellen heter, och den presenteras alltså före Volkswagens motsvarighet ID 4.

Enligt uppgift ska Skoda Enyaq visas upp officiellt under tisdagen, men redan nu har de första bilderna på vad som ser ut att vara nya Skoda Enyaq dykt upp på nätet. Det är dock inte bekräftat att bilen kommer se ut exakt så här när den presenteras.

Praktisk design

Skoda visade upp konceptbilen Vision iV förra året som en försmak av den nya elsuven. Som vanligt ser produktionsbilen inte ut exakt som konceptet, men det också vara en fördel enligt vissa: konceptbilen var en coupésuv med sluttande tak medan produktionsbilen är en konventionell suv med större bagageutrymme.

På det hela taget bygger Skoda Enyaq vidare på märkets vanliga designspråk från resten av modellerna och den ser ganska konventionell ut för att vara en elbil. Skoda har uppenbarligen inte velat ”göra en BMW i3” – alltså en kontroversiell och nyskapande design. Det märks inte minst i fronten där Enyaq ser ut att ha en vanlig grill (som dock verkar vara stängd för att sänka luftmotståndet).

Läs också: Skoda Enyaq provkörd – så bra är nya elsuven

Bakhjulsdrift som standard

På insidan kan vi se att Skoda Enyaq har en liten digital instrumentskärm framför föraren, head up-display och även vad som ser ut att vara någon sorts ullblandning eller textil på instrumentpanelen. Det ska ge ett modernare intryck än en läderklädd instrumentbräda. I de digitala instrumenten står också en räckviddssiffra på 50 mil med fulladdat batteri men det återstår att se vad den officiella räckviddssiffran hamnar på.

Även om många av bilens funktioner och finesser styrs med infotainmentsystemet finns fortfarande fysiska knappar för exempelvis defroster, dörrlås och körläge. Det finns även trådlös laddning för mobiltelefonen.

Sedan tidigare har Skoda bekräftat att Enyaq kommer med tre olika batteripaket – på 55, 62 eller 82 kWh – och att bilen får snabbladdning på 125 kW som tillval. Bilens inbyggda trefasladdare ger 11 kW. Det minsta batteripaketet på 55 kWh kommer inte till Sverige.

Intressant är också att Skoda Enyaq blir bakhjulsdriven som standard. Fyrhjulsdrift är tillval och det är även dragkrok, med en maximal släpvikt på 1 200 kilo.

Leveranserna av Skoda Enyaq ska dra igång under första kvartalet 2021 vilket gör den till andra bil ut på VW:s dedikerade elbilsplattform MEB, efter Volkswagen ID 3. Priserna är inte officiella.

Vi har redan provkört nya Skoda Enyaq och du kan läsa vår första provrapport här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.