Nästa artikel
Besiktningstekniker åtalas för mutbrott
Nyheter

Besiktningstekniker åtalas för mutbrott

Publicerad 19 april 2023 (uppdaterad 5 oktober 2023)
En besiktningstekniker som tagit emot pengar i utbyte mot att släppa igenom bilar utan anmärkning åtalas nu tillsammans med flera andra personer i en besiktningshärva i Örebro län.

En besiktningstekniker i Örebro län åtalas för att ha tagit betalt för att släppa igenom bilar utan ordentlig kontroll, skriver SVT. I vissa fall har bilen inte ens varit på plats på besiktningsstationen.

Mannen som är i 25-årsåldern misstänks för mutbrott i över 20 fall. Flera andra personer åtalas för att ha varit delaktiga i härvan. Totalt ska det handla om tiotusentals kronor som swishats mellan personerna.

Transportstyrelsen ska nu satsa mer på att kontrollera besiktningsbranschen, ett område som enligt utredaren Mats Nygren varit nedprioriterat.

– I och med att det har börjat skrivas lite i media om det här är det ett område som vi börjat titta på lite mer specifikt, säger han till SVT.

”Att det sker i den här omfattningen har vi aldrig sett förut"

Vi Bilägare skrev i februari om att antalet ”fulbesiktningar” i Sverige ökar – alltså där bilägare betalat en summa för att få bilen godkänd. Polisen utreder flera stora muthärvor och misstänker att hundratals bilar kan ha fått godkända besiktningsprotokoll på felaktiga grunder.

– Att det sker i den här omfattningen har vi aldrig sett förut. Det har varit en solklar ökning, sa Stefan Erkensjö, chef för polisens nationella antikorruptionsgrupp, till Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 19 april 2023 Det vore intressant att veta…
  • 19 april 2023 Eric Annars finns det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.