Nästa artikel
Bepansrad BMW X5
Nyheter

Bepansrad BMW X5

Publicerad 27 augusti 2019 (uppdaterad 28 augusti 2019)
X5 Protection VR6 kan stå emot skott från en AK-47 och detonationen från 15 kilo sprängmedel.
För de som färdas i riksfyllda områden och känner ett stort behov att skydda sig finns ännu ett alternativ i den växande armerade bilfloran.

BMW har nämligen släppt fjärde versionen av suven X5 i skottsäkert utförande, ämnad för de högt uppsatta personer med skyddsbehov som färdas i exempelvis Sydamerika, Ryssland eller Afrika.

Säkerhetsglas och pansarförstärkt konstruktion kan stå emot sprängkraft motsvarande 15 kilo TNT som detoneras 4 meter ifrån bilen. Den håller också spjärn mot skottsalvor från en AK-47. En självtätande bränsletank stängs vid yttre attack för att förhindra bränsleläckage och de punkteringsfria däcken gör att resan kan fortsätta även efter en total förlust av däcktryck.

 
Allt detta ger bilen en säkerhetsklassning på nivå VR6 (att jämföra med Volvo V90 i bepansrat utförande som befinner sig på nivå VR8). 

Precis som för vanliga bilar finns det en tillvalslista med sådant som kostar extra till X5 Protection VR6. Förstärkt underrede som klarar av detonerande granater är ett exempel på detta. Bland extrakryssen finns också ett armerat tak som står emot drönarattacker uppifrån. 

Bara förarens fönster kan manövreras elektriskt, vill man ha det på passagerarsidan kostar det extra. Dessutom går att begränsa öppningen till en decimeter, så att det går att utbyta dokument med omvärlden, men inte större objekt. Med hjälp av mikrofoner och högtalare på utsidan går det att kommunicera med de utanför bilen. 

Kraften kommer från en 4,4 liters bensindriven V8 med dubbelturbo på 530 hästkrafter. Maximala vridmomentet på 750 Newtonmeter hjälper till att fly från farorna och nå en hastighet av 100 kilometer i timmen på strax under 6 sekunder. Däremot är toppfarten begränsad till 210 kilometer i timmen. 

BMW säger inte hur mycket tyngre bilen blivit av skyddsåtgärderna, men ser man till förbrukningen säger preliminära siffror 1,3 liter per mil och ett koldioxidutsläpp på 298 gram per kilometer. 

Diskutera: Vad tycker du om BMW X5 Protection VR6?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.