Nästa artikel
Bekräftat: Tesla Semi blir minst två år försenad
Nyheter

Bekräftat: Tesla Semi blir minst två år försenad

Publicerad 3 maj 2020
Elon Musk skjuter upp produktionsstarten för den eldrivna lastbilen.

Tanken var att Tesla skulle börja sälja en eldriven lastbil redan förra året. Tesla Semi, som presenterades 2017, skulle enligt Teslachefen börja rulla på vägarna under 2019.

Så blev det inte, och nu har Elon Musk skjutit upp leveransstarten till ”sent 2020” då produktionen långsamt ska smygas igång. Storskalig produktion dröjer förmodligen till 2021. Det innebär att lastbilen försenas med två år.

Tesla säger sig vara klara med vintertester av lastbilen som ska byggas i fabriken i Nevada och som Tesla redan börjat ta emot förhandsbokningar på. Men nu får köparna alltså vänta ytterligare på leverans.

Tesla Semi ska klara över 80 mil på en laddning och ska kunna laddas vid märkets kommande ”Megachargers” – snabbladdare som blir ännu starkare än de Superchargers som i dag laddar Teslas personbilar.

Andra stora lastbilstillverkare har tidigare skrivit av tanken på batteridrivna lastbilar som orimlig eftersom vikten blir för hög, vilket inkräktar på lastvikten. 

Mercedesägaren Daimler offentliggjorde tidigare i april en satsning på bränslecellslastbilar tillsammans med Volvo och rent generellt verkar de flesta stora och etablerade lastbilstillverkare tro mer på bränsleceller och vätgas än batterieldrift för att ersätta dagens dieselmotorer.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-05-04 11:19
gmogmo

Tror att de traditionella tillverkarna stirrar sig blinda på viktargumentet. Massor av lastbilar går fulla av luft, tänka bara på hur mycket luft det måste gå i PostNord, DHL och UPS lastbilar. Det är ju alltid mest bara luft så fort man beställer något på nätet!

#2 • 2020-05-04 17:12
Carl Trefalt

Det behövs mycket batterier om en lastbil ska gå 80 mil. Smartare är då Volvo Lastvagnar och Daimler Lastvagnar som ska drivas på el av bränsleceller, som drivs av vätgas.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.