Nästa artikel
Bekräftat: Lancia Delta gör comeback – som elbil
Nyheter

Bekräftat: Lancia Delta gör comeback – som elbil

Publicerad 7 oktober 2021
Lancias ”rallyjärn” från 1980-talet kommer tillbaka – den här gången som elbil. Det bekräftar märkeschefen i en intervju.

Bilmärket Lancia har många nyskapande modeller i sitt förflutna. Men de senaste åren har Lancia bara sålt en enda modell, och enbart i Italien.

Det har gått förbluffande bra försäljningsmässigt trots att modellen Lancia Ypsilon räknas som närmast uråldrig i bilvärlden.

Men nu har den stora Stellantiskoncernen nya planer för märket. I november firar Lancia 115 år och märkeschefen Luca Napolitano bekräftar nu att modellen Delta ska göra comeback.

– Den ska komma tillbaka och den blir en sann Delta. En spännande bil, ett manifest för framsteg och teknologi. Och självklart blir den eldriven, säger han till italienska tidningen Corriere della Sera.

Senaste generationen Lancia Delta såldes även i Sverige men blev ingen succé. I nuläget rullar drygt 60 exemplar på svenska vägar.

Det finns än så länge inga detaljer om teknik eller drivlinor, men förmodligen baseras modellen på en av Stellantis plattformar som heter STLA Medium och som tillåter både fram-, bak- och fyrhjulsdrift, räckvidd på upp till 70 mil och effekt på upp till 245 hk.

Lancia ska fokusera mer på att sälja bilar på nätet än att bygga nya visningslokaler. Bland konkurrenterna till den nya Deltamodellen finns bland andra Cupra Born och Volkswagen ID 3 GTX.

Lancia Delta var en halvkombimodell som presenterades 1979 och som även såldes under Saabflagg i Sverige. Den kantiga designen stod Italdesign för. Modellen vann rally-VM flera år i rad och de så kallade Integraleversionerna har hyllats av många som några av de bästa rallybilarna någonsin.

Andra generationen blev betydligt mer nedtonad och när modellen återigen väcktes till liv blev resultatet knappast någon succé.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 8 oktober 2021 Så länge de håller…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.