Nästa artikel
Stora planer för Lancia – nya modeller med Alfa Romeo?
Nyheter

Stora planer för Lancia – nya modeller med Alfa Romeo?

Publicerad 5 februari 2021
Ett av bilvärldens kanske mest misshandlade märken har uppdaterat den enda modellen som fortfarande finns i utbudet.

Lancia har tidigare byggt både innovativa och nyskapande modeller, och några av bilhistoriens mest imponerande rallymodeller. Men de senaste åren har det italienska märket fört en tynande tillvaro i Fiat/Chrysler-koncernen.

I dag erbjuder Lancia bara en enda modell, småbilen Ypsilon, men den säljer å andra sidan förbluffande bra för att vara tio år gammal och trots att grundplattformen som bilen bygger på har rötter i 1990-talet.

Riktigt hur många gånger Lancia Ypsilon uppdaterats genom åren har nog ingen koll på längre. Men nu är det dags igen. Småbilen får en uppdaterad front med annorlunda grill och nya LED-varselljus.

Det finns dessutom nya färger, ett ”leende” luftintag, nytt infotainmentsystem med Apple Carplay och Android Auto, förfinade motorer med lägre utsläpp samt ett luftfilter som ska filtrera bort allergener, mögel och bakterier.

Riktigt hur många gånger Lancia Ypsilon uppdaterats har nog ingen koll på längre

Lancia Delta är en av märkets mest ikoniska modeller. Med turbomotor och fyrhjulsdrift tog den sig an världens rallysträckor med totalt 46 WRC-segrar.

Vad som kommer bli av Lancia i framtiden är oklart, men den nya jättekoncernen Stellantis där det italienska märket ingår ska enligt nya uppgifter utveckla premiummodeller tillsammans med Alfa Romeo och Citroëns lyxmärke DS.

Istället för att lägga ned Lancia, som i dag bara säljer bilar i Italien, verkar Stellantis alltså hålla liv i märket och återigen försöka positionera det som ett premiummärke.

Enligt uppgifterna ska de första modellerna som utvecklas tillsammans med Alfa Romeo och DS lanseras 2024.

Läs också: Anor från 90-talet – nu uppdateras uråldriga småbilen

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.