Nästa artikel
Bekräftat: Lada Niva kommer i ny generation – första bilden
Nyheter

Bekräftat: Lada Niva kommer i ny generation – första bilden

Publicerad 14 januari 2021
Renault ska blåsa liv i Ladas mest ikoniska modell, som sålts i princip oförändrad sedan 1970-talet.

Få bilar har funnits på marknaden i över 40 år, särskilt nu när gamla Land Rover Defender ersatts av en ny modell. Men Lada Niva, eller 4x4 som modellen egentligen heter, är en av dem.

Lada har fortfarande drygt 20 procents marknadsandel i Ryssland och den lilla terrängikonen Niva lockar köpare som är ute efter tidlös design och robust terrängkapacitet till lågt pris.

Men tiderna förändras och nu visas den första teaserbilden på hur nästa generation Niva kan se ut. Den presenterades på Renaults presskonferens under torsdagmorgonen eftersom den franska biljätten har ett samarbete med ryska Avtovaz.

Nya Lada Niva kommer i två olika storlekar, ”kompakt” och ”medium”

Originalet har sålts sedan 1977.

Framför allt är det Renaults budgetmärke Dacia som ska samarbeta tätare med Avtovaz för att spara kostnader, inte minst genom att minska ned antalet plattformar som bilarna bygger på.

2024 ska en helt ny generation Lada Niva presenteras, även om det än så länge är oklart om den helt ska ersätta den klassiska modellen som säljs i dag eller om de båda modellerna ska säljas parallellt.

Den nya modellen bygger på Renaults plattform CMF-B och vad det innebär för terrängegenskaperna återstår att se. Modellen ska komma i två olika storlekar, ”kompakt” och ”medium”.

Läs också: Magnifik sågning av ryska lågprisbilen: ”Allt är skevt och snett”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.