Nästa artikel
Backspegel med inbyggd LCD
Nyheter

Backspegel med inbyggd LCD

Publicerad 6 mars 2014 (uppdaterad 7 mars 2014)
Nissans nya backspegel är i själva verket en LCD-skärm som fungerar med hjälp av en kamera. Med ett knapptryck blir den en vanlig spegel.

Nissan lanserar den nya digitala backspegeln "Smart Rearview Mirror". En vidvinkelkamera med 1,3 megapixlar sitter monterad baktill på bilen och bilden visas i backspegeln som är en kombinerad spegel/LCD-skärm.

Tanken är att föraren ska slippa skymmande pelare och långa baksätespassagerare och på så sätt få en bättre bild av vad som händer bakom bilen. Efter en knapptryckning kan spegeln dock fungera som just en vanlig spegel också.

Spegeln kommer först att monteras i Nissans LeMans-racer och bli tillval till Nissans produktionsbilar i Japan nu i vår. 2015 är tanken att spegeln ska finnas som tillval även på andra marknader, där det blir lagligt.

Nissan säger att den nya backspegeln i framtiden ska göra det möjligt att formge bilarna på ett helt nytt sätt, då stora bakrutor inte längre måste prioriteras.

Diskutera: Vad tycker du om Nissans spegel?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-03-06 16:09
Leif Kavander

Innovativt av Nissan, men, jag vill inte ha en för liten bakruta.

#2 • Uppdaterat: 2014-03-06 16:50
Roy J

Det är en smart backspegel - men att ange som skäl att formgivare ska kunna designa bilar utan eller med endast en liten bakruta är ju rent absurt!
Någon jävla måtta får det väl ändå vara i lekstugan!

En bil är ett bruksföremål i första hand och ingen lerklump att forma till och ställa på ett podium. Ibland blir jag bara så trött på alla dessa tomma "visioner".
En duktig formgivare fattar att funktionerna kommer i första hand och är kompetent nog att få in dessa i ett attraktivt yttre. Annars är man inget annat än en verklighetsfrånvänd drömmare - en klåpare.

#3 • Uppdaterat: 2014-03-06 18:20
Krister_L_2

Vad ska man med bakrutan till om man inte behöver den? De flesta bilarna i Sverige är ju i alla fall kombi-bilar och det är väl gott att kunna lasta fullt utan att behöva bekymra sig om sikten bakåt. Genialt tycker jag, om den bara placeras där bakrutan kan hållas ren, det kan det väl vara lite si och så med.

// Krister

#4 • Uppdaterat: 2014-03-06 18:23
saabnisse

Det här har funnits sedan tre år på bl.a. Outlander!

#5 • Uppdaterat: 2014-03-06 20:26
Hackenbush

Jag har sagt detta tidigare att det verkar som om man gör bakre sidorutor och bakrutor allt mindre och nu kan man tydligen skippa dem helt med denna tekniken. För övrigt är detta innovativt och säkert användbart om det görs på rätt sätt.

#6 • Uppdaterat: 2014-03-06 20:32
Audi A5 SB

Som saabnisse skriver; det där har jag sett förut;-)

#7 • Uppdaterat: 2014-03-06 22:23
duccedriver

Smartaste placeringen av backkameradisplay, där man är van att titta, dessutom i ögonhöjd, väldigt bra, oavsett om det är nytt eller ej!

#8 • Uppdaterat: 2014-03-07 08:49
1storstark

Ingen bakruta? En fluga på senare tid är väl glastak för att få mera ljus i kupén. Inför glasgolv så kan man ta bort sidorutorna också.

#9 • Uppdaterat: 2014-03-07 11:33
Simon no1

Inget nytt förutom att den har större bild, men den kan inte konkurera med bildskärmen i stereon som är betydligt större, för mig är detta kanon då jag har en nackskada så det vill jag inte vara utan....

#a • Uppdaterat: 2014-03-07 15:18
Roy J

Krister_L tycker alltså inte att bakrutan behövs, men att kameran ska placeras på en bra plats innanför den där bakrutan som inte behövs. Bra tänkt där!

Eftersom baksätespassagerare inte räknas, utan får sitta där i sin instängdhet utan möjlighet att se just någonting, så får man väl anta att spyhinkar ingår i standardutrustningen i kommande bilar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.