Nästa artikel
Avslöjat: Volvo visar fel bagagesiffra för V60 och V90
Nyheter

Avslöjat: Volvo visar fel bagagesiffra för V60 och V90

Publicerad 11 november 2020
Bagageutrymmet är i verkligheten inte alls så rymligt som Volvo uppger.

Hur mycket rymmer egentligen bagageutrymmet? Det är inte helt enkelt att svara på. Samtidigt är det ett viktigt ämne för många bilköpare, särskilt när det gäller kombibilar och suvar.

Många bilköpare stirrar sig blinda på bagagevolymen i liter, men eftersom den även inkluderar utrymmet under golvet kan den siffran bli missvisande. Då är det bättre att räkna hur många läskbackar som går in – titta till exempel på den här listan som visar de rymligaste bilarna.

Men oavsett vilken mätmetod som används ska den förstås vara korrekt. Volvo redovisar en bagagevolym på 529 liter i kombimodellen V60, men den siffran är i själva verket ett ”maxvärde” som inte går att nå för svenska köpare, enligt Auto Motor & Sport.

Upp till 13 procent mindre

Volvo V60 finns numera bara som mildhybrid eller laddhybrid, och då tar batteriet upp ett visst antal bagageliter. Bilens däcklagningssats, som är standard i Sverige, innebär att ägarna förlorar ytterligare några liter.

Resultatet blir att bilen rymmer 495 liter, eller sex procent mindre.

Samma problem ska även finnas i Volvo V90 där laddhybridversionen T6 Recharge har en faktisk bagagevolym på 488 liter och inte 560 liter som Volvo skriver på hemsidan – en minskning med 13 procent.

Bagageutrymmet i V60 och V90 är inte lika rymligt som Volvo uppger på hemsidan.

Ska se över siffrorna

Siffrorna som visas på hemsidan i nuläget är ”officiella, globala data” enligt Karin Wik på Volvo Cars informationsavdelning.

”Det finns marknader som inte har batterier som tar av bagageutrymmet utan som kan få den maxvolym vi visar”, skriver hon i en kommentar till Vi Bilägare.

Hon medger dock att det kan upplevas som rörigt.

”Detta riskerar att bli otydligt för svenska kunder och vi ska titta på hur vi kan redovisa bagagevolymerna på ett bättre sätt.”

Läs också: 94 bilar testade: Här är modellerna som rymmer mest

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.