Nästa artikel
Audi ger upp planer på kökörningsassistent i A8
Nyheter

Audi ger upp planer på kökörningsassistent i A8

Publicerad 28 april 2020
Tekniken hinner inte bli godkänd innan lyxlimousinen ska pensioneras. Nu kan Mercedes och BMW smita före.

Audi gjorde en stor sak av att den nya generationen av lyxlimousinen A8 delvis skulle bli självkörande på det som kallas ”nivå 3” tack vare ett system som kallas Traffic Jam Pilot.

Nivå 3 brukar kallas ”eyes off” och innebär att bilen själv kan ta hand om körningen under vissa förhållanden och att föraren då också kan ägna uppmärksamheten åt annat – exempelvis att läsa en bok eller se en film. Bilen tar hand om de flesta nödsituationer men föraren kan ändå behöva ingripa inom en viss tidsperiod.

Traffic Jam Pilot skulle göra Audi A8 självkörande i hastigheter upp till 60 km/h. Det innebär att föraren kan göra annat än hålla koll på trafiken i exempelvis bilköer och att Audi tar på sig det rättsliga ansvaret för eventuella händelser.

Men nu har Audi övergett planerna på att A8 ska bli självkörande på nivå 3, uppger Audis chef för teknisk utveckling, Hans-Joachim Rothenpieler, till Automotive News

Kör själv i upp till 60 km/h

När bilen lanserades gjorde Audi klart att systemet skulle rullas ut löpande i de länder som tillät systemet, men sedan dess har inte ens de mest grundläggande funktionerna i systemet blivit godkända.

På grund av förseningen kommer inte Audi ha tid att få systemet godkänt i nuvarande generationen A8. Modellen hinner helt enkelt bli för gammal. Systemet kommer förmodligen dyka upp i någon annan modellserie när det blir godkänt.

– I nuläget finns inget rättsligt ramverk för självkörande bilar på nivå 3 och det är inte möjligt att typgodkänna den typen av funktioner någonstans i världen för produktionsbilar, säger Hans-Joachim Rothenpieler.

Audis plan var att A8 skulle bli världens första produktionsbil med den här typen av system som säljs till privatpersoner. Nu kan Mercedes S-klass och BMW iNext eventuellt smita före med tekniken eftersom båda modellerna ska lanseras 2021.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-04-28 11:47
Jarl Karlsson

A8 och 7 serien är nog snart ett minne blott. Kommer ej i nya generationer.

#2 • Uppdaterat: 2020-04-28 20:18
N-iklas

Stora "rökgrå" mattsvarta paneler och detaljer i fronten på en lyxbil ser eländigt billigt ut.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.