Nästa artikel
Audi A8 – rapport från provkörningen
Direktrapport

Audi A8 – rapport från provkörningen

Publicerad 25 oktober 2013 (uppdaterad 25 oktober 2013)
"Om jag vann på lotto kan jag tänka mig att köpa en Audi A8", säger Vi Bilägares testförare efter provkörningen av lyxbilen.

Med ett ansiktslyft för A8-modellen hoppas Audi kunna stärka sina kort mot tuffa konkurrenter som BMW 7-serie, Mercedes S-klass och Jaguar XJ. Vi Bilägares Erik Rönnblom har varit i Tyskland för att provköra prestigesedanen.

– Den har dels fått en lättare facelift, dels har Audi optimerat motorerna. Det är samma motorer som tidigare, men de är starkare och lite snålare, säger Erik Rönnblom.

Vad är första intrycket?
– Det är att den går så förbannat tyst. Man hör knappt motorn och bilen rullar väldigt tyst, åtminstone på vägarna i Tyskland. Det andra som slår en är att bilen känns så otroligt sportig och responsiv, den reagerar snabbt och direkt, trots att den väger över två ton. Jag tror att det är få lyxbilar, om ens någon, som är lika bra körmässigt.

Men den är också ruskigt dyr?
– Audi tror att 4,2 TDI kommer att sälja bäst, den börjar på 955 000 kronor. Det är väldigt mycket pengar. För oss vanliga dödliga kan vi bara glömma det. Men man kan säga så här: du får betala oerhört mycket, men du får också väldigt mycket. Om jag vann väldigt mycket pengar på lotto, då skulle jag kunna tänka mig att köpa en A8.

Läs hela provkörningen av uppdaterade Audi A8 i Vi Bilägare nummer 16/2013 som utkommer den 19 november. Den som prenumererar får dock tidningen tidigare och dessutom till lägre pris. Klicka här för att läsa mer om prenumeration.

Diskutera: Vad tycker du om Audi A8?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-10-25 12:29
Peter E

Provade en A8 L W12 för nåt år sedan och den upplevelsen sitter kvar än.
Snacka om bil! :)

Ljusår ifrån s.k. Premiumwannabees som Citroen och dylika halvmesyrer.

#2 • Uppdaterat: 2013-10-25 13:08
Gäst (ej verifierad)

A8 är definitivt en imponerande bil, fattas bara annat med det priset. Att en bil för en miljon är bättre i de flesta aspekter än en för 300 tkr borde man förstå...

Enligt de flesta motor-skribenter också helt riktigt mer körglad än S-klass och 7-serien och fick jag välja mellan de tre tog jag nog denna just därför.

Sen så rankar jag Quattroporte och XJ ännu högre än A8an om jag får drömma om vad jag ska köpa när storvinsten slår till. Design, historia, känsla och stil är viktigt för mig.

#3 • Uppdaterat: 2013-10-25 15:07
saabnisse

Javisst Rålle, i grunden är ju det här inget annat än en modern uppsnofsad DKW.
Men det är säkert en alldeles utmärkt bil och det vore intressant att se en jämförande test mellan den här, S-klasse och 7-serien.
Fast man kan ju fundera på varför det är intressant, chansen att komma över en är ju mikroskopisk för vanliga knegare.
Men den kommer ju så småningom som begagnad, jag kan jämföra med Jes kryssare, man får enormt mycket bil för pengarna efter några år!

#4 • Uppdaterat: 2013-10-25 15:51
Ctalker

Mer slätstruken bil får man leta efter. Efter några år kan man dock köpa den för en spottstyver vilket är positivt.

#5 • Uppdaterat: 2013-10-25 20:09
Audi A5 SB

A8 är en fantastisk bil, det kan nog alla som kört den intyga. Alla andra tror sig veta/tycka.

Jag har "fått" en A8 som hyrbil Tyskland en vecka. Otroligt bekväm och följsam bil på Autobahn. Men det finns en bil som slår den på fingrarna; S8. Sicken bil;-) Har även kört den, men då på "bana".

#6 • Uppdaterat: 2013-10-28 12:59
Pender

Bra att testaren begränsade tystnaden till tyska vägar. Nya Seat Leon var också tyst i utlandet. För att välja en A8 räcker det nog inte att vinna på lotto. Man bör nog också bo i ett land med stora bilar, t.ex. USA, eller ha dåligt omdöme. En A8 här hemma skriker ut: "Jag har en dumdryg förare, med stora komplex och obefintligt smaksinne." Redan den måttligt uppblåsta karbonkopian A6, ser lite felplacerad ut i svensk trafik. Vill man nödvändigtvis göra sej märkvärdig med hjälp av bil, så är t.ex. Maserati Qattroporte ett betydligt bättre val. En bil för den som vågar synas, och inte skäms för sin rikedom. A8 ser ut som den både vill synas och gömma sej samtidigt. Ungefär som när en del extra storväxta människor försöker kuta på ryggen.

#7 • Uppdaterat: 2013-10-28 20:01
trasten

Jag hade nog lagt pengarna på en Aston Martin!

#8 • Uppdaterat: 2013-10-28 20:27
Pender

Jodu, jes. Du har helt rätt. Om du talar för nyrika ryssar, kineser och dubaisare. Samt de som är lika okänsliga för dagens trender som du själv är. Istället för att drömma om en A8, kan du köpa dej en keps med texten: "Jag är ett fån". Billigare, och funkar lika bra som fånbilen.

#9 • Uppdaterat: 2013-10-28 21:35
Pender

Leifer, nu handlade det om A8. Finns många bilmodeller som kombinerar menlös uppenbarelse med svulstighet. I mina ögon är A8 och S-klass snäppet värre än BMW7. Men som sagt, jag är inte generellt negativ till dyra bilar. Bara till de som ger ett smaklöst uppblåst intryck. Och där tycker jag nog att Audis och BMW:s stora suvar är allra värst.

#a • Uppdaterat: 2013-10-29 06:52
trasten

A8 har jag kört men inte en Aston. Om jag nu skulle lägga så mycket pengar på en bil skulle jag nog välja den snyggaste!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.