Bild
Nästa artikel

"Arps avgång är inte överraskande"

Nyheter

Fredrik Arps avgång överraskar inte. En schism mellan Volvos vd och Fordledningen ligger bakom avhoppet. Det menar analytikern Matts Carlsson - som inte är förvånad.

- Fordledningen gick ut och kritiserade Volvoledningen i en engelsk tidskrift nyligen, kritik som handlade om att Volvo missat miljöboomen och gör för stora bilar. En sådan markering är ovanlig och i ljuset av det är Fredrik Arps avgång inte särskilt förvånande. Han tar konsekvenserna av den här kritiken, säger Matts Carlsson, fordonsanalytiker vid Göteborg Managment Institute, till Dagens Industri.
    
Fredrik Arp har lämnat sitt arbete som vd för Volvo Personvagnar. Efter tre år väljer svensken att lämna företaget - och beskedet kommer inte som en överraskning för analytikerna.

- Bakgrunden är en schism mellan ägare och Volvoledningen om vilken strategisk väg som Volvo ska välja. Ford har indikerat att Volvo inte ska konkurrera med premium-märken som BMW, utan bli ett slags Volkswagen. Själv tror jag att det vore mycket farligt för Volvo att överge sin premiumposition, säger Matts Carlsson.

Olika syn på Volvos framtid får alltså Fredrik Arp och Ford att gå skillda vägar. I stället ersätter britten Stephen Odell, för närvarande marknadschef inom Ford Europa. Ett val som Matts Carlsson ställer sig frågande till.

- Det är första gången Volvo får en icke-svensk vd och det är en markering om en ny strategisk inriktning för Volvo, som jag själv är mycket tveksam till, säger Matts Carlsson.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.