Nästa artikel
Årets däcktest redan igång – bjuder på viktig nyhet
Nyheter

Årets däcktest redan igång – bjuder på viktig nyhet

Publicerad 8 februari 2023
I årets test av vinterdäck som publiceras i höst, men genomförs redan nu, jämför vi också med begagnade däck. ”Vi ska ta reda på vad som är bäst för den som kanske funderar på att byta ut sina begagnade premiumdäck mot nya budgetdäck”, säger Vi Bilägares däckexpert Nils Svärd.

Däcktesterna är några av de viktigaste och mest lästa artiklarna i Vi Bilägare. Årets test av vinterdäck är redan igång, trots att det inte ska publiceras förrän om drygt åtta månader.

Nils Svärd befinner sig tillsammans med Fredrik Diits Vikström och Anders Helgesson just nu i trakten kring Älvsbyn där testerna görs. Just i dag är det plusgrader så dagens tester körs inomhus.

– Vi kör inne i den fantastiska inomhusanläggningen som företaget Arctic Falls driver. Det är en inomhustunnel med is och snö och som har kontrollerat klimat. Vi har kört snötesterna utomhus, men det vi har kvar är start och broms på is. Det här är så nära man kan komma ett testlabb, det går inte att göra däcktester mer noggrant än så här, säger Nils Svärd som ansvarar för däcktesterna i Vi Bilägare.

”Det går inte att göra däcktester mer noggrant än så här”

Att däcktestet görs redan nu, flera månader innan det ska publiceras, har faktiskt en rimlig anledning.

– Vi vill få ut däcktestet innan det är dags för bilägarna att köpa däck och när säsongen redan börjat. Vi testar alltid på vintern eller våren innan testet publiceras. Det här däcktestet fortsätter dessutom senare i maj när vi gör tester på torr och våt asfalt. Det vi gör nu är egentligen bara halva testet. Vinterdäck ska ju klara av att hantera många olika situationer, säger Nils Svärd.

Nils Svärd och Anders Helgesson testar just nu iskörning med årets vinterdäck i en särskild inomhushall. Snötesterna har gjorts utomhus.

Bjuder årets däcktester på någon särskild nyhet?

– Ja, vi kör åtta dubbdäck och åtta friktionsdäck men jämför också med två uppsättningar begagnade däck för att se hur de presterar. De är åtta år gamla och har ungefär sex millimeters mönsterdjup kvar.

Varför görs det?

– Många bilägare har vinterdäck som börjar bli några år gamla, och funderar på om de ska köra vidare på dem för att spara pengar eller köpa nya budgetdäck. Vi ska ta reda på vilka som är bäst. De begagnade däcken är premiumdäck från kända tillverkare, så vi ska undersöka om det är bäst att behålla dem eller köpa nya däck i budgetklassen.

Hur har ni hittat däcken?

– Vi har dammsugit olika däckhotell i Stockholmsregionen och hittat två uppsättningar som matchar våra krav. Däcken är av samma fabrikat och tillverkningsår, och har ungefär samma slitage. Sedan ska man vara ärlig med att vi inte vet exakt hur däcken körts, men vi vet att de är körda i samma område och förvarade på samma däckhotell. Vi har granskat dem och däcken är skadefria, men vi har inte kontroll på exakt vad däcken utsatts för.

Testet av vinterdäck publiceras i höst och senare i vår fortsätter däcktesterna, då med sommardäck.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 9 februari 2023 Har begdäcken rullat på 2…
  • 9 februari 2023 Optimus - sådana har väl…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.